Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Топ цитати 2020 на Бойко Борисов

Видяна: 56840 пъти

И тъй като всяка от тях заслужава особено внимание, няма да си позволим да ги класираме. Просто ще ви оставим да си ги припомните - къде за добро настроение, къде за не чак толкова!

Заседание на Министерски съвет. 19 февруари, 2020 г.: Репетирате дали ше ви оправя още днеска или кво?
Репликата е по адрес на ръководителя на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Георги Терзийски по повод темата с винетките:
"Провокирате ме дали много бързо ще го направя, или до следобед?!". "Във всеки център на населено место около София отиваш лично днеска, заставаш на площада и като едно време тея, глашатаите: "Няма да има винетки!". Викаш по три пъти, обикаляш и се прибираш тогава - ясно?!", заяви премиерът.
"И още един път, ако ми направите така да се задъхам преди Министерски съвет, ще бъде много критично за вас - много бързо критично. Свободен си", завърши той. (Продължаваме напред!)
В контекста на редовните брифинги на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, премиерът често взимаше думата, за да разяснява определени постановки на мерките, предприети от държавата. Сутрин в 07:00 часа сме тук, докато някои тулупи спят до обед и после ми пишат постове. "Едни безделници само пишат и ме провокират и аз им се връзвам", обясни още Бойко Борисов заради броженията (с основания и без основания) срещу мерките.
Един от големите критици на правителството впрочем и през тази година се оказа президентът Румен Радев. Неколкократно между "Дондуков" 1 и 2 прехвърчаха престрелки - особено по време на първата вълна на пандемията през пролетта. Коментарът на премиера, разбира се, не закъсня: Радев ходи като злобна дърта свекърва след нас.
Бойко Борисов е сигурен: България е единствената държава може би в света, в която се счита, че коронавирус няма и пандемията е отминала. По думите му от лятото, "икономическата криза идва с огромни темпове и то в цял свят - от Америка до Европа. Нито един индикатор не дава, че нещо ще се подобри, а ще става по-лошо".
По време на честите пресконференции по темата, премиерът каза и следното: Квалификациите, нали знаете – оставете простака да си говори, когато отвърнеш, ставаш същият.
С твърдост коментира и друг въпрос - "усещането" за корупция. Като някой ми заговори за корупция в България - аз му показвам метрото. "Строим еднакво качествено, както в Европа, но за много по-ниска цена. Затова, като някой ми заговори за корупция в България - аз му показвам метрото".
И да, прав е, когато отбелязва: Много ни е красива държавата, ама да не строиш на нея. Не остана длъжен и на многобройните коментари по негов адрес, свързани със скандалите около изтеклите снимки и записи. Сготвиха ме по много елементарен начин - с една прекрасна госпожа. "Много пъти съм изяснил как коварно неговите хора (бел. ред. - Румен Радев) от най-близкото му обкръжение ме "сготвиха" по един много елементарен начин. С една прекрасна госпожа, която дойде и в мое отсъствие нащрака всичките тези работи. Направиха го по перфектен начин, шапка им свалям. Много добре бяха изучили ситуацията, години наред са се готвили за подобен момент".
По повод "кратката карантина" на президента, остроумно заяви на заседание на Министерски съвет от октомври: Законът е само за тези, които не харесваш. "А иначе законът можеш да си го погазваш, когато искаш, от високата позиция. И затова от Брюксел казват - борба с корупцията по високите етажи - с тези, които се имат за недосегаеми. С тези, които си мислят, че могат да правят всичко, без да им се намери отговорност. За всеки, нарушил карантината, се прави досъдебно произодство", обясни на министрите си Борисов.
И тръгна на път... Вече преболедувал коронавируса, премиeрът се качи в джипа, за да инспектира поредната пътна отсечка. Този път на задната седалка бяха министрите на здравеопазването и на регионалното развитие проф. Костадин Ангелов и Петя Аврамова, както и шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Министър-председателят даде да се разбере, че е очарован от маркировката по магистрала "Европа": "Балтов, виж каква маркировка, като стъпиш, веднага бучи и ти показва, че не си на правилното място".
Най-важната заръка към лекарите беше бързо да лекуват. "Здравите да се връщат на работа! 16-17 дена лечение и, ако го удариш още веднъж с карантината, после му забраниш да излиза, на него ще му стане месец и нещо. Много деликатно и много разчитам на докторите. Човек по човек, който е здрав да работи. Работата носи свобода!". /Actualno.com

Публикувана на
01 Януари 2021 година