Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Още 5 детски градини строят в Пловдив

Видяна: 22800 пъти

Още пет детски градини с общо 23 групи за 557 деца ще бъдат построени и разширени в Пловдив до края на 2022 г. Две училища ще получат възможност да преминат на едносменен режим.
Това става ясно от доклада на кмета Здравко Димитров до Общинския съвет, с който той иска местният парламент да одобри участието на общината с проектни предложения за финансиране пред МОН.

Както "Марица" писа, програмата е ориентирана за 2020 - 2022 г. Градската управа се надява да получи безвъзмездна финансова помощ, но трябва да участва със собствени средства в общ размер 3 291 006 лева. Здравко Димитров предлага тези разходи да бъдат заложени в бюджета за следващата година.
Нова детска градина за 4 групи ще се строи в район "Южен" и струва почти 3 млн. лева. Подходящ е теренът в двора на ОУ "Стоян Михайловски". В Кючук Париж със собствени средства на общината вече се изгражда забавачка на бул. "Александър Стамболийски" и се очаква да започне строеж на нов корпус на ДГ "Зорница".
Осем групи ще се разкрият в нова детска градина в "Тракия" . Прогнозната й стойност е 3,5 млн. лева. Общината иска държавно финансиране в размер на 598 671 лева за пристройка за 2 групи в ДЯ "Веселушка" в район "Източен". На ул. "Богомил" в момента се строи детско заведение.
В "Централен" се подготвят да разширят ОДЗ "Буратино" за 3 нови групи и да изградят физкултурен салон. За тази придобивка са необходими 784 471 лева. В същия район ще се разширява ДГ "Чучулига" за 2 нови групи с физкултурен салон за 635 855 лева. Извън тази програма в "Централен" скоро ще стартира строителство на нова сграда на ДГ "Каменица".
Ученици от две училища ще минат на едносменен режим, ако се изпълни програмата. Общината очаква с държавна помощ да инвестира 6,5 млн. лева в нова сграда на ОУ "Кн. Александър I" в район "Централен" и 2,8 млн. лева в
реконструкция на източния корпус на СУ "Константин Величков" в "Южен".

Публикувана на
01 Декември 2020 година