Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Светът полудя по лечебните валенки на Путин

Видяна: 21472 пъти

На прочутите руски валенки се приписват страхотни лечебни свойства. Самият президент Владимир Путин се появи с такива ботуши, отивайки на Богоявленската баня тази година.

В момента простите на пръв поглед ботуши, се радват на нарастваща популярност в целия свят.
На Запад се продават не само в бутиците за обувки, но и в аптеките. В Русия твърдят, че валенките помагат при лечението на много заболявания - от ревматизъм до импотентност.
Ако не бяха валенките, кой знае по кой път би тръгнала руската история. Покоряването на обширните територии на Сибир и Далечния изток със сигурност би било трудно в цървули.
Преди много векове хората намират начин да направят ботуши от плъстена вълна. Археолозите са открили 2500-годишни валенки в Алтай. Много народи са запознати с технологията на „плъстене“, т.е. правене на дебел плат от вълна, без тъкане или плетене.
Само руснаците обаче превръщат този занаят в национална традиция. В продължение на много векове те са носени както от селяни, така и от императори.
Император Петър Велики лекува главоболие и махмурлук с традиционните руски ботуши. На следващия ден, след дълъг гуляй, той търси шчи (супа от кисело зеле) и валенки. Шчи допринася за детоксикацията на организма, а вълнените обувки нормализират кръвообращението, което облекчава мигрената.блиц

Публикувана на
29 Ноември 2020 година