Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Сестрата на Мария Нейкова издъхна в старчески дом

Видяна: 22326 пъти

Писателката Величка Настрадинова почина в съботния следобед в старческия дом в Пловдив, където живееше в последната година и половина. Тя е сестра на популярната изпълнителка и композиторка Мария Нейкова, автор на вечния хит "Вървят ли двама".
Величка Настрадинова, която е авторка на над 20 книги, е изгаснала около 15 часа в събота, 28 ноември, съобщи на своята Фейсбук страница писателката Евгения Тагарева.
Преди около две години в подкрепа на Величка Настрадинова започна петиция с цел Народното събрание да отпусне стипендия за особени заслуги към държавата за дългогодишното й творчество. Тогава нейни приятели и почитатели стартираха петицията в интернет, тъй като пенсията на писателката бе много ниска и тя гаснеше в дома си в Кючук Париж в самота и в мизерия. Тогава писателката Красимира Стоева призова хората да подпишат петицията с думите:
“Величка Настрадинова е носителка на десетки награди (сред които награда “Пловдив” и награда “Гравитон” за фантастика), виолончелистка, дългогодишна преподавателка по музика, изключително начетена и интелигентна жена и моя близка приятелка. За някои хора тя е по-позната като по-голямата сестра на авторката на “Вървят ли двама” Мария Нейкова, но всеки, който я е срещал, може да потвърди, че тя е изключителен човек“. В подкрепа на Величка Настрадинова на няколко пъти се включваха и нейните колеги и приятели от Дружеството на пловдивските писатели, които я подкрепяха финансово и я окуражаваха.
Междувременно и тъй като здравословното й състояние се влоши, тя бе настанена в старчески дом, където е угасна в съботния следобед. /лупа

Публикувана на
28 Ноември 2020 година