Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Крадлив шеф на Здравната каса изнагля

Видяна: 20557 пъти

Иван Деспотов, който бе арестуван при зрелищна антикорупционна акция през 2018 година, иска да се върне на шефското си място на директор на Дирекция “Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, денталната помощ и аптеки“ в Районна здравноосигурителна каса (РЗОК)- Пловдив. Той и колегата му Влади Манев бяха спипани с подкуп с белязани пари.

Двамата, заедно а аптечния бос Николай Александров организирали схема за източване на здравната каса. Над 60% от източените суми от Здравна каса, възлизащи на над 1 милион, отиват в джобовете на Деспотов и Манев под формата на подкупи. Те са хванати с 50 хиляди лева рушвет, предаден им от Александров, който пък взел от общата сума /89 хиляди лева/ – 25 хиляди лева.
За социално слабия Димитър Йотинов, който тегли парите, като управител на фирмата бушон, останали 14 бона, от които 7 са за ДДС и други удръжки, които се внасят обратно в бюджета.
Деспотов и Манев лежаха 9 месеца в ареста, обаче бяха пуснати, тъй като прокуратурата така и не внесе обвинителен акт срещу тях в съда.
Междувременно бяха отстранени от длъжностите си - Деспотов от шефското място, а Манев от службата си на началник сектор "Контрол на аптеки".
В началото на 2019 и двамата вече са на свобода. Започват процедури да се върнат на работа, въпреки че разследването срещу тях продължава. След искане от тях към НЗОК да бъдат върнати на работа, от управата търсят следствена служба, откъдето обясняват, че се води следствено дело с работни обвинения и за двамата.
Когато прави опит да влезе в сградата на Здравната каса Деспотов бил спрян от охраната, като му е обяснено, че има издадена заповед от ответника по делото да не бъде допускан.
Наглостта му не свършва до там. Февруари 2020 той иска от управителя на НЗОК изплащане на обезщетение в размер на 19 200 лв., както и внасяне на дължимите осигурителни вноски за периода (вероятно от 14.01.2019г. до момента). Заплашва, че ако плащането не бъде извършен доброволно в срок от 10 дни, ще бъде принуден да потърси правата си по съдебен ред.
В крайна сметка започва дела, но първото му с решение на съда е за самото искането му да се върне на работа. На 1 юли 2020 е издадена заповед за прекратяването на служебното му правоотношение или с други думи е уволнен.
Без оглед, че вероятно оспорва и нея, Деспотов няма как да се върне на работа, тъй като заповедта е с предварително изпълнение според закона.
Това не спира Деспотов и той подава жалби, иска да се върне на държавната служба и затова изпраща писмено искане към шефа на Здравната каса, от където получава мълчалив отказ.
В крайна сметка Административният съд в Пловдив отхвърля жалбата му като несъстоятелна.блиц

Публикувана на
28 Ноември 2020 година