Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

На детски градини пак на 21 декември, а училище - след 4 януари

Видяна: 16897 пъти

"Не е удачно да връщаме децата в училище за два дни - 22 и 23 декември, днес подписах заповед да станат неучебни.  Детските градини обаче ще се върнат към занимания най-късно на 21 декември. Най-вероятно ще оставим университетите сами да решават за след Нова година". Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев в тв предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. Очаква се училищата  да се върнат към нормален ритъм на 4 януари следващата година.
"Направихме всичко възможно училищата да осъществят максимум обучение в електронна среда, но фактът е, че училища и детски градини са среда на многочислено, многочасово взаимодействие. Няма съмнение, че децата са приносители. Като цяло трябва да намалим средата на взимодействие. Досега бяхме с диференциран, локален подход, там където имаше случаи - затваряхме.
За съжаление в последните седмици имаме много заразени учители, дори смъртни случаи сред тях. Най-важното е сега да съхраним живота и здравето на учителите. Имаме сравнително добро алтернативно компенсаторно обучение в електронна среда. Образователните пропуски могат да се компенсират през лятото, през юни, но животът на хората не може да се компенсира. Най-важното е сега да намалим натиска върху здравната система, след това вероятно ще се върнем към варианта на редуване", допълни той.
Удължаване на учебната година с 2 седмици е вариант, добави Вълчев. Учителите трябва да бъдат едни от първите групи ваксиниране, редом с лекарите, обясни той./лупа

Публикувана на
27 Ноември 2020 година