Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

МБАЛ „Св. Мина“ няма да бъде ковид-болница

Видяна: 11895 пъти

Общинската МБАЛ "Св. Мина" в Пловдив няма да бъде трансформирана в специализирана ковид болница. Областният Медицински щаб е предложил на Регионалната здравна инспекция да отмени решението си, след като стана ясно, че няма как за да бъде обезпечена с финанси, персонал и апаратура. Новината съобщиха на брифинг ресорният зам.-кмет Анести Тимчев и шефът на дирекция "Общинско здравеопазване" д-р Калин Калинов.
Държавата отказа да отпусне поисканите от градската управа 1,2 млн. за превръщането на "Св. Мина" в ковид болница. Здравната каса пък отхвърли искането за увеличаване на лимита на здравното заведение, което го обрича на финансов колапс, ако продължи масовия прием на пациенти с коронавирус. След като РЗИ отмени решението си за "Св. Мина", вместо планираните 137 ковид легла в нея ще останат 60.
Продължава кампанията за събиране на дарения за дооборудване на нужната медицинска апаратура. В момента само 40 от наличните 85 кислородни поста в болницата функционират реално. Системата се нуждае от цялостен ремонт, за да може да се използва без риск. Също така са необходими пациентски монитори с електроди и сензори за кислородна сатурация, както и друга апаратура. /блиц

Публикувана на
26 Ноември 2020 година