Новина от категория България
Архив на публикациите

При разкопки откриха маска на извънземен

Видяна: 11224 пъти

При разкопки на място на древно селище в България археолозите са открили праисторическа маска, която е събрала в себе си чертите на човек и животно. Тя прилича удивително на образа на извънземните, пресъздаден от научната фантастика.


Както съобщава Archaeology in Bulgaria, глинената маска, изобразяваща лицето на митично същество без устни, датира от V-тото хилядолетие преди нашата ера. Тя е била намерена от археологическа група под ръководството на проф. Васил Николов в близост до град Провадия. Archaeology in Bulgaria разкрива, че артефактът е сравнен с "извънземен в космически костюм". Действително, странната маска, съчетаваща в себе си чертите на животно и човек, напомня пришълеца от научно - фантастичния филм. Разкопките са били проведени на най-стария солодобивен център в Европа, датиращ от 5 – 4 хилядолетие пр. Хр. и превърнал се в първия праисторически град на континента. Обектът е разположен край днешния град Провадия и се проучва от години.
Древният керамичен предмет е с триъгълна форма и представлява антропоморфно изображение на човешко лице. Прилича много на маска. В горната й част има къси израстъци, подобни на стилизирани уши. Освен това предметът е с две дупчици, които най-вероятно са служили за окачване. Очите на маската са елипсовидни, изписани са вежди и е загатнат нос. Ала най-странното е, че въпросното човекоподобно лице няма и помен от уста. Предполага се, че предметът е бил символ на висок статус в обществената йерархия. Учените смятат, че артефакта е от периода на късния енеолит и е създаден около 4000-та година преди нашата ера.
Има и предположение, че това всъщност не е маска за лице, а фигурка или амулет, който е бил носен на гърдите и е свързан с култа към Слънцето. Археолозите отбелязват, че част от чертите на лицето са били изработени чрез резба, а други - старателно полирани. "Гледайки в очите на маската, буквално усещаш силата, превъзходството, мъдростта. Любопитното е, че ако гледаш маската от различен ъгъл забелязваш и следите от емоции. Вероятно това е била целта на авторите на маската, които са искали да подскажат нещо. Така или иначе този бисер сред находките ни е нещо уникално", твърдят откривателите.блиц

Публикувана на
21 Ноември 2020 година