Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Съпругата на починал от КОВИД на стълбите в болницата: „Докато чакахме, идваше една, да види дали не му е време да викат поп!“

Видяна: 65931 пъти

"В продължение на 2 часа аз чаках да ми изпратят линейка. Обадиха ми се приберете си човека тук, защото линейката може да дойде след 5-6 часа., През това време аз бях организирала нещата да търся сама", така започва разказа на съпругата на единия мъж в Пловдив, който почина, докато чака да бъде приет в болница в ефира на Нова телевизия. Отново се обадих на бърза помощ и им казах: "Надявам се, че разговорът се записва. Отказвам линейката и нека предадат на всички да сменят бърза помощ, със смъртна помощ. Сами отидохме в Инфекциозна, имаше още едно семейство там. Оттам отидохме в Пълмед. Влезнах в спешния кабинет, говорих с лекарката да му изпише нещо, не да го приемат", продължава жената.
От там обаче ги препращат в Хирургията. "В 17 часа беше регистриран в хирургията. Вместо да го допуснат до кабинета, те го оставиха да чака, имаше хора които чакат от 11 ч. Те ми казаха, че от време на време влиза една жена, която проверяваше дали не е време да му викат поп", казва още тя. "На другия ден говорихме с джипито, продължихме с новите таблетки. В събота на 14 часа го завеждам в Куклен. Там го прегледаха и заявиха, че е за болница. Трябва да го закараме в инфекциозна. "Приеха го на 14-ти, чухме се по телефона, каза ми: „Качиха ме пак на 3 етаж, прибирай се вече!.“ Докато се прибирах, отново се обади и ми каза: „Пак ме качиха в линейката, пак ме връщат в инфекциозна!“. В 14:41 той ми казва: „Няма да ми правят диализа, ще ме местят в друга болница!“. Качиха 3-ма човека в линейка, двама нямаха маска, съпругът ми беше с кислородната маска. Нямаше лекар в линейката, само една санитарка. Аз седях права. Вече като сме в болницата. Тръгнахме бавно да се качваме с кислородната бутилка. Стигнахме до 2 етаж и той пада. Лекарят казва "Ми той му е свършил кислородът. Взе бутилката и се качи на третия етаж. Ние останахме между стълбите. След 20 минути съпругът ми каза: "Не мога повече да дишам. Качих се горе. Целият престой горе в отделението беше 20 минути. Преслушаха го и докторът каза, че от дясната страна си има пневмония. Няма нито една рентгенова снимка. На две от местата в документите са фалшифицирали подписа му. Питах го: „Ще искам експертиза на подписа му!“. Преслуша го лекарят. Не му дадоха възможност да почине в леглото. Дадоха ми една количка, да се качим за диализа. Докато изляза само чувах как му пляскат шамари. Веднага реагираха нямам оплаквания там. Целият му престой беше максимум 20 минути. Над 2 часа стоеше на стълбите. На 40 минута аз започнах да правя клиповете. Пише, че е починал в реанимационната зала. Това не е вярно. Съпругът ми е със 100% инвалидна пенсия. Той не можеше да работи. Аз нямам претенции за пари, искам справедливост. Пари не ми трябват", завършва потресаващия разказ жената.
След трагедията вчера в Пловдив при която след дълго чакане пред клиниката по токсикология към УМБАЛ "Свети Георги" двама мъже в тежко състояние починаха, днес ръководството на болницата даде брифинг. Директорът проф. Карен Джамбазов обяви, че в болницата е имало недостиг на легла: "В деня на инцидента са приети 6 пациенти. Първите трима са приети спешно, тъй като са били в по-тежко състояние. Практически са чакали от отделението да слязат и да ги качат. Това се е случило по-късно. Проблемът е бил, че отделението работи от 3-4 дни и е имало нужда от логистика. Който е виновен, ще си понесе последствията".
Той обяви, че след разкриването на отделението 2/3 от персонала е напуснал. Това е довело до недостиг на кадрите. Към момента не може да се установи защо медиците са се забавили над 30 минути с приемането на пациентите. Опроверга думите на едната вдовица, че за мъжа й не е имало кислород и че той е свършил. По думите му последните десет минути човекът е изкарал на кислород в линейката. Чакат се писмените обяснения на персонала на клиниката. Според него основната причината за забавянето на приема на пациентите е, че клиниката била преструктурирана от 4 дни.

Послепис на „Пловдивмедия“: Въпрос към областния управител, шеф на Областния кризисен щаб и не знаем още какъв областен и партиен началник: Дани, защо мълчиш!?

Публикувана на
19 Ноември 2020 година