Новина от категория В общината
Архив на публикациите

На сесията на Общинския съвет днес

Видяна: 25160 пъти

Съветниците от ГЕРБ ще подкрепят на днешната сесия предложението на зам.-кмета Тодор Чонов за доставка и монтаж на линеен ускорител ново поколение за лечение на пациентите на КОЦ – Пловдив. Това съобщи председателят на най-голямата група в местния парламент Йордан Илиев.
"Всички предложения на кмета, които са внесени в Общинския съвет, сме готови да подкрепим", увери Илиев. Кметът Здравко Димитров все още е в болница и длъжността му временно се изпълнява от Тодор Чонов.
Временно назначеният управител на КОЦ доц. д-р Пламен Фотев иска съгласие на съветниците да проведе обществена поръчка за закупуване на линеен ускорител ново поколение на стойност до 5 млн. лева с ДДС. По-голямата част от тази сума – 4 млн. лева – ще бъдат представени под формата на заем по програма Джесика от „Регионален фонд за градско развитие” АД и „Банка ДСК” АД. Болницата трябва да поеме за своя сметка 20 % ДДС.
Преди няколко месеца същото искане беше отправено към съветниците от тогавашния управител на Онкодиспансера д-р Парашкев Цветков , но те отказаха под предлог, че договорът му изтича през август и трябва да дойде нов управител с тригодишен мандат за управление и бизнес програма. Заради липсата на подкрепа от страна на мнозинството тогавашният зам.-кмет Илия Кирчев беше си оттеглил предложението.
На въпрос на какво се дължи обратът в позицията на групата на ГЕРБ Йордан Илиев отговори: „Няма време за отлагане, а на КОЦ е необходима тази апаратура".
Както „Марица” писа, от „Регионален фонд за градско развитие” са предупредили, че ако до 27 ноември не бъде подписан договорът за линеен ускорител, ще насочат нисколихвеното кредитиране по Джесика към проекти в други градове.
Шефът на съветниците от Съюз за Пловдив Евелин Парасков също е на мнение, че апаратурата е необходима, но настоява в тръжната комисия за избор на доставчик да се включи по един представител от всички групи в Общинския съвет. Така ще има прозрачност, за която настоява обществеността. Същият апел отправят и от Кауза Пловдив. "В условията на кризата може още дълго в КОЦ да има временен управител, а срокът за кредитирането изтича", обясни Константин Георгиев от Кауза Пловдив.
От БСП на предишната сесия бяха против, а вчера Йордан Василев от групата заяви, че условията, при които ще се доставя скъпата апаратура, не са ясни, а и все още няма титуляр на длъжността управител на КОЦ. Левицата ще оповести днес окончателното си решение.
На сесията ще се гласува предложението на Община Пловдив за дарение от бюджета на сумата в размер на 83 000 лева на МБАЛ „Св. Мина”, която вече работи като COVID болница.
Финансовата помощ е поискана от управителя на МБАЛ „Св. Мина” проф. д-р Петър Петров. Парите са необходими за предпазни средства, дезинфекционни препарати, консумативи за диагностика и лечение на пациенти с коронавирус, закупуване на оборудване за PCR изследвания, преустройство на помещение за PCR лаборатория.
С решението си от 9 април Общинският съвет е дал съгласието си 270 800 лева от бюджета да се разходват за ограничаване на разпространението на заразата и обезпечаване на противоепидемични мерки. От тази сума сега се заделят пари за „Свети Мина”.
Очаква се, че единодушно ще бъде подкрепена идеята за награждаване на известната оперна певица Соня Йончева със звание „Почетен гражданин на Пловдив”.
Общо 23 предложения са внесени за гласуване. По европейския проект за 1,4 млн. лева се разкриват седем нови социални услуги , предимно центрове за деца и семейства. Спортна площадка на СУ „Св. Седмочисленици” в „Тракия” се предоставя под наем за десет години. Офертата на сдружение „Футболен клуб Пловдив 2015”, представлявано от Лилчо Арсов, предвижда 378 670 лева инвестиции в игрището.
Зала за детска спортна школа на бул. „Източен” 10 се дава на търг под наем, като изричното условие да се запази предназначението за спорт.
Съветниците ще разглеждат също така предложение за отчуждаване на частен имот на бул. „Македония” 4 с площ 862 кв. метра, който попада в уличната регулация на бъдещия пробив под Централна гара. Общината ще плати на собствениците 368 936 лева без ДДС. /марица

Публикувана на
18 Ноември 2020 година