Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

В Швеция КОВИД-19 не ги паникьосва

Видяна: 25315 пъти

Ситуацията в Швеция е спокойна. Броят на болните расте и тук, но не с темпото от началото на пандемията – месеците април, май и юни, когато положението беше почти неудържимо. Това каза в ефира на БНТ българският уролог д-р Красимир Кацарски, който е на първата линия в борбата с коронавируса в Швеция.
„През изминалата седмица от 142 000 тествани процентът на заболяващи от COVID-19 е 3,7. Възрастовата група от 19-20 години е най-поразена, следва групата от 20 до 29“, продължи той. По думите му болниците работят в нормален режим – интензивните отделения не са претоварени, а мерките, които взима правителството, не са толкова рестриктивни. „Никой не е задължен да носи маска. По улиците, в обществените места, в заведенията няма да видите хора с маски.
Разчита се изцяло на социалното дистанциране – хората се стараят да пазят разстояние в магазините и обществения транспорт минимум 2 метра“, обясни д-р Кацарски. Той подчерта, че достъпът до тестване не е лесен. Тест се прави само при симптоми и по преценка на личния лекар. „Хората в Швеция не се фиксират панически върху статистиките и броя на нарастващите цифри, а новините в средствата за масова информация в последно време се ограничиха“, добави българският лекар. /фрогнюз

Публикувана на
29 Октомври 2020 година