Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Взе да им липсва ген. Мутафчийски

Видяна: 22692 пъти

„Генерал Венцислав Мутафчийски беше за мнозина българи обобщеният образ на българската държавност в ония дни от март до май. С униформата, с интонацията, артикулацията, цялостното "сценично поведение", с постоянния дебит на информация, идваща откъм управлението. Изнамирането му и поставянето му начело на НОЩ беше удар в десятката за властта. Това написа журналистът Красимир Крумов в профила си във Фейсбук. Ето какво пише още той:

"Мисля, че докато беше на "сцената" остана верен на медицинския принцип "Primum non nocere" - не знам да е навредил на някого, със сигурност, това е мое убеждение, беше полезен да минем по-безопасно през първата и непозната вълна на коронавируса. Сега, когато държавата се заразява от главата, а липсата на лидери-говорители и лидери-деятели се усеща все по-остро, генералът липсва. Това, което пиша, не е задочен отговор на един въпрос, зададен през мрежата тия дни, а констатация от случващото се през последните дни и седмици".

Последваха и други реакции:
Цвета Кирилова, Фейсбук: "Подигравахте се на ген. Мутафчийски, а? Не зная дали някой още продължава да се смее, но определено не върви към по-весело!"
Цветан Фиков, Фейсбук: "Предлагам, да се отказва лечение на хора отказвали да носят маска! Преди да те приемат за лечение, да ти правят бърз преглед на профила в социалните мрежи. Ако си се изказвал против носенето на маски, ако за теб вирусът е измислена конспирация, да те оставят да се лекуваш с фейсбук и Гугъл тук е пълно с “лекари всезнайковци”, нека те да ти берат грижата с аспирин и чай по пижама! Защо лекари да гинат заради магарета, защо да няма места в болницата за съвестните членове на обществото ни?"

След 12-часово дежурство в болница в Северна Германия анестезиологът д-р Борис Таблов, който се бори на първа линия с вируса, следи новините от България с тревога.
"Мерките ги определям с една дума - пълен хаос. Смятам, че правителството трябваше да бъде последователно и да взима решенията твърдо, както го правеше пролетта. А не непрекъснато да има сутрин една мярка - в първия вариант", коментира той пред Bulgaria ON AIR. Реаниматорът, който от 10 години работа в Германия, написа и писмо до Бойко Борисов. Задава и един въпрос - защо Европейския съюз не взе решение да приложи тактиката на страни като Нова Зеландия, Япония, Виетнам и т.н., а именно пълно затваряне, а не постепенно. "Много страни, в това число и България не е изключение, тичаме след бурята.", смята медикът.

Публикувана на
28 Октомври 2020 година