Новина от категория В общината
Архив на публикациите

За какво Зико иска финансова помощ

Видяна: 34680 пъти

Финансова помощ за важни пътни обекти в Пловдив е поискал от държавата кметът Здравко Димитров. Той вече е водил разговори лично с премиера Бойко Борисов и шефката на парламентарната комисия по финанси и бюджет Менда Стоянова. Списък с проектите вече е представен на правителството на взимане на решение.
Тенденцията в момента е да се дават средства на по-малките градове и съм помолил, ако има възможност, да ни помогнат с финансиране, макар и не за всички обекти. За един да дадат, пак е нещо, отбеляза Димитров.
Проектите са на обща стойност близо 26 млн. лева.
Най-крупният - 9 млн. лева, е за изграждане на автомобилен подлез под бул. "Цар Борис III Обединител" до Водната палата.
Другите три проекта са в "Западен". В списъка са включени реконструкцията на бул. „Хаджи Димитър“ от Коматевския възел до кръстовището с ул. "Царевец" за 4 720 000 лева с ДДС и разширението на ул. "Царевец" в участъка от "Хаджи Димитър " до Пещерско шосе за 7 млн. лева и от Пещерско шосе до бул. "Свобода" за 5 млн. лева.
Пробивът до Водна палата е проектиран отдавна, но по времето на бившия кмет Иван Тотев бе взето решение за изграждане на кръгово кръстовище, което беше подложено на големи критики от гилдията на инженери в пътното строителство. Транспортният подлез ще разтовари трафика по бул. "Шести септември", ще превърне бул. "Марица-юг" в бързо трасе в посока изток-запад и ще намали тапата на вечно задръстеното кръстовище на Чифте баня. Според кмета, ако се осигурят пари, пробивът може да бъде построен за една година.
Ул. "Царевец" е предвидена за удвояване, както в действащия Общ устройствен план на Пловдив, така и в новия, който е в процес на обсъждане. Част от тази улица - от жп линията до бул. "Хаджи Димитър", ще се разширява като част от обществената поръчка за изграждане на подлез "Модър - Царевец", за което в момента се подготвя технически проект. В останалите два участъка - до Пещерско шосе и покрай Хирургиите, тепърва трябва да се провеждат отчуждителни процедури.
За реконструкцията на бул. "Хаджи Димитър" има изготвен проект, но и той събира прах заради липса на финансиране. С основния ремонт ще бъде подменена подземната инфраструктура, паветата се премахват и вместо тях колите ще се движат по асфалт, проектирани са нови тротоари и осветление.
"Разговарях с министър-председателя. Той се усмихна и каза: Взехте пари за стадионите, изчакай малко. Надявам се, защото стадионите са важни, но е важна и пътната инфраструктура", коментира Здравко Димитров. Той предполага, че до края на тази година община Пловдив ще има отговор поне за един от проектите.
Кметът потвърди, че за бул. "Александър Стамболийски" в "Кючук Париж" са стартирали отчуждителни процедури, за да може едновременно с прекарването на Южен обходен колектор да се извърши разширението на пътя. Кметът смята, че ще е абсурдно, след като от ВиК изградят колектора, пътят да се възстановява в сегашния си габарит, а след това отново да се разкопава за разширение. Средства за реконструкцията ще се търсят също така от Фонда на фондовете и банки. Никога не е била такава благоприятна ситуация банките да дават заеми на общини - срещу лихва под един процент. Това е кражба, отбеляза Здравко Димитров.
Не искам да заробвам общината, увери кметът. Екипът му продължава да води преговори за заем. Ако не се тегли кредит, няма как да финансираме големите проекти със собствени средства на общината, напомни градоначалникът. марица

Публикувана на
23 Октомври 2020 година