Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Най-жестокото гей убийство в Пловдив

Видяна: 28914 пъти

В нова кооперация на бул. „Христо Ботев“ в Пловдив става страшно убийство. Уважаван анестезиолог от УМБАЛ „Св. Георги“ е брутално заклан в луксозния си мезонет. Три дни тялото му лежи на пода в хола, докато негови колеги не решават да го потърсят. Натъкват се на ужасяваща гледка.


Убиецът е задържан няколко часа по-късно. Датата е 12 януари 2004-та.
В 19.00 часа д-р Венцислав Проданов, старши ординатор, анестезиолог в Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив, приключва своето дежурство. Слиза с асансьора на паркинга, качва се в колата си - червена „Мазда“ и потегля към вкъщи.
Влиза в луксозното си жилище, пуска един от любимите си дискове с джаз музика на уредбата. Заключва вратата и се отпуска след дългия работен ден. Три часа по-късно вече не е сред живите.
Тотално е обезобразен. По тялото му има 35 прободни рани от кухненски нож.
След като не се появява на работното си място три дни, колегите му започват да се притесняват. Звънят му непрекъснато по мобилния телефон.
Предполагат, че се е почувствал зле, тъй като страдал от високо кръвно, и решават да проверят на място какво се случва. Отиват до мезонета, дълго звънят на вратата, ала никой не им отваря.
Двама се качват на покрива и от капандурата влизат вътре. Остават ужасени от видяното. От съсиреците не се виждат очите му. Едната му ръка е застинала нагоре, сякаш в поза на защита преди смъртта.
Веднага се обаждат на полицията и след минути кооперацията е окупирана.
Става ясно, че когато се прибира вкъщи, д-р Венцислав Проданов говори 20 минути по мобилния телефон с негов познат на име Пенко. Разбират се да се чуят пак след час. Пенко отново звъни, но първоначално никой не вдига. Той чувствал доктора като свой баща, получавал съвети от него. Позвънил и на домашния, а на мобилния телефон веднъж чул непознат глас. Пенко попитал за доктора, а някой отсреща троснато му отговорил: „Педераст, ей сега ще ти *** майката“.
От разследването става ясно, че докторът провежда два разговора, след като се прибира, а после при него идва Стилян Михайлов от „Столипиново“, с прякор Гагари. Той и Проданов се запознават няколко месеца преди убийството. Лекарят му предложил да пият по кафе и така създали приятелство.
Стилян работил в дърводелски цех, а понякога почиствал жилището на доктора. Версията на полицията е, че във фаталната вечер дърводелецът седял на дивана. В един момент взел нож с 15-сантиметрово острие от кухнята, издебнал Проданов в гръб и започнал да нанася удар след удар по тялото. Докторът опитал да се защити, но без успех.
Стилян прибира музикалната уредба и мобилния телефон на жертвата, както и ключовете от апартамента. Заключва и бързо напуска местопрестъплението. Съседи споделят пред разследващите, че са чули тропот и стържене, сякаш са се размествали мебели, след което и стъпките на бягащ от кооперацията човек.
На Стилян Михайлов му предстоял годеж. След убийството си взел отпуск, за да отдели повече време на бременната си половинка Елисавета, която била от село Труд. Още на следващия ден след кървавата история отива при годеницата си. Подарил й откраднатата музикална уредба, тъй като преди време й обещал. В деня след убийството двамата прекарват няколко часа заедно, след което той се връща в „Столипиново“ и се отдава на запой с приятели.
Два дни след убийството полицията вече е разбрала, че той е извършител и го издирва. Униформени звънят на телефона на мъртвия Проданов. На едно от обажданията Стилян отговаря. Ченгетата се представят за колеги на доктора и го викат да им помогне, тъй като закъсали в снега до ТЕЦ-Север. Въпреки че е седнал на запой и сладки приказки на маса с приятели, убиецът се отзовал. Когато пристига на мястото, четири полицейски коли му препречват пътя. Стилян е задържан.
В якето му намират ключовете и мобилния телефон на д-р Венцислав Проданов. ДНК експертизата го заковава. Безспорно се доказва, че отпечатъците му са по чаша с алкохол на масата в мезонета на доктора, както и по фас, открит в кашона на музикалната уредба.
До последно отрича да е извършил убийството. Твърди, че е бил по-рано в апартамента на Проданов. Натъкнал се на трупа и го хванало страх. Взел ключовете, хванал такси и избягал. След това изпил няколко успокоителни.
Кълне се, че нито е убил, нито е ограбил доктора. Сочи като извършител негов съкварталец по прякор Джингиза под претекст, че имали спор с убития във връзка с неуредени сметки от продажбата на лекарства.
Стилян променя версията си, за да уличи Джингиза. Започва да твърди, че е станал свидетел на убийството и че във фаталната нощ в апартамента са били тримата. Според показанията му Проданов и Джингиза се сбили, а той взел нож и накълцал доктора пред очите на Стилян.
Джингиза е разпитван в съда, но посочва алиби за нощта на убийството на доктора. Магистратите не откриват доказателства да е замесен.
В крайна сметка Стилян е тикнат в ареста. Там прави опит за самоубийство с примка от връзки за обувки, но е спасен от съкилийниците си.
Няколко месеца по-късно е осъден на 18 години затвор за бруталното убийство. Присъдата е потвърдена от Върховния касационен съд.
На съдебния процес Стилян разказва, че докторът му е предложил да имат сексуални отношения, но той му отказал. Правил е опити да го изкуши със скъпи подаръци - пари, парфюми и дрехи, но не успял. Убиецът споделил още, че докторът му признал, че си има интимен приятел, който работел като инженер. Един от свидетелите, който също се запознал с Проданов на по кафе, споделя пред съда, че докторът харесвал по-млади мъже, бил педант по отношение на чистотата и твърде чувствителен. Близките на д-р Проданов смятат, че причина за убийството са парите му. /блиц

Публикувана на
18 Октомври 2020 година