Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Цигарената мафия в Пловдивско в нокаут

Видяна: 22448 пъти

Антимафиот №1 - гл. комисар Любомир Янев, за разбиването на нелегални цехове за незаконни цигари в Пловдивско.

- Главен комисар Янев, само за една седмица разбихте две нелегални фабрики за производство на контрабандни цигари и то все в Пловдивско. Има ли версия, че ги държи една и съща група?

- Има, защото районът, в който са намерени фабриките, е един и същ. Освен това селата, в които бяха разположени, са в непосредствена близост. Повече подробности обаче не мога да кажа, защото се води разследване.

- В едната фабрика се произвеждаше контрабандно „Марлборо“, а в другата „Plugarul“. От видеото, което пуснахте с прокуратурата се вижда, че има огромни количества готова стока. За къде е била предназначена – за България или Западна Европа?

- Разследваме всички версии, включително и износ зад граница, и за разпространение у нас.

- Главният прокурор заяви, че нелегалните фабрики са ощетявали бюджета с милиони левове. Може ли на този етап да се каже с колко точно?

- Все още не може да се направи точно изчисление, но действително са милиони левове. Този бизнес е такъв, че генерира огромни печалби, когато не се плаща дължимият акциз на държавата. Самата щета, която е нанесена от въпросните фабрики, е много голяма, но точната сума ще бъде казана на по-късен етап.

- Работниците в тях българи ли са били или чужденци?.

- Има тенденция от известно време в България да бъдат изпращани работници от други държави, които разбират от производство на цигари.

- На какви цени се продават у нас контрабандните цигари на дребно и на едро, но по-качествените, а не онези за по 2 лева на пазара?

- На дребно кутията върви между 3,20-3,50 лв., което е около 1-1,50 лв. по-ниско от легалните цигари с истински бандерол. Вече ако количеството расте в боксове, логично отстъпките също са по-големи. Цената на кутия от такава поръчка може да падне и до 1,50 лв. Оттук нататък през различните звена, през които минава, сумата расте, докато стигне най-ниското ниво, което пласира на улицата.

- Прави впечатление, че почти всички големи и модерни нелегални фабрики за контрабандни цигари са все в Пловдивско. Защо?

- Пловдив от години е център, който е свързан с индустрията на цигаропроизводство, а и има хора, които разбират от технологията на правене, включително и от рязането на тютюн. Това е основната причина.

- Колко струва оборудването за такава нелегална фабрика?

- Много е различно, зависи и дали машините в нея са нови или втора ръка. Има такива, които започват от 1 милион лева, стигат до 2 млн. лв. В повечето разбити фабрики сме засичали и нови, и стари машини. Има и техника за рязане, пакетиране, печатане на бандероли, но може да варира от 1-2 до 10 млн. лв. Тази сума зависи и от капацитета на нелегалната фабрика, от изграждането на производствения цикъл, включително и на помещения за работниците.

- Това са адски много пари, които горят буквално при всеки ваш удар?

- Изгарят, да, но и печалбите са много големи. Примерно, ако работи една силна фабрика с по-голямо производство, в рамките на 5-6 месеца може да си избие цялата инвестиция и да започне да работи само на печалба.

- Как местните хора не разбират веднага, че под носа им работи нелегална фабрика, най-малкото и ток се харчи?

- Местата, избирани за нелегални фабрики за цигари, обикновено са стари производствените сгради. На никого не му прави впечатление дали собствениците им са се сменили или не. Освен това вътре са оборудвани със спални помещения, кухни. Целта е работниците да не излизат, за да не правят впечатление на местните хора.

- Колко групи по оперативни данни се занимават с контрабанда на цигари?

- Над 7-8 са и тук говорим за сериозните. До момента сме успели да неутрализираме повече от половината. Характерно е, че те в определен момент спират да работят, в следващия отново възобновяват дейността си. Много е относително и не е постоянен процес./блиц

Публикувана на
16 Октомври 2020 година