Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Подлез „Тунела Север“ става като подземен дворец

Видяна: 25864 пъти

Обновеният за първи път от 50 години подлез „Тунела Север” ще излезе 3,2 милиона без ДДС. Проектът бе представен от кмета Здравко Димитров, районния кмет Георги Стаменов и арх. Елена Апостолова от екипа, работил по него.
„От новия подлез гостите ще може да се насочат към Небет тепе, Главната или Капана”, каза районният кмет. 
Всички магазини за гащи и чорапи, които загрозяваха мястото, изчезват. Ще остане само едновремешната сладкарница, понеже пловдивчани имат носталгични спомени с нея.
Ще има и пункт за денонощна жива охрана, която да пази скъпия подлез от вандали.
Там, където са мозайките на Йоан Левиев с имената на града, ще има временни витрини за изложби. Част от стените ще са покрити с акрилни огледала. „Така ще се създаде илюзия за много по-просторно място. Подовете ще са покрити с антислип гранитогрес, а на входовете ще има дактилна настилка за незрящи”, обясни арх. Апостолова.
Новост ще са цветните ленти по тавана. Точно те ще показват посоките под земята.
Четири панорамни асансьора за майки с деца и трудноподвижни хора ще бъдат монтирани на всеки от изходите. Единият от тях ще е по-голям. Той ще се използва за вкарването на произведения на изкуството за събития, когато в подлеза се правят изложби.
Много интересно е решен проблемът с отводняването на подлеза. То ще става с помпи. В случай на наводнение, излишната вода ще се припомпва към разположените отгоре зелени площи.
Здравко Димитров хареса проекта, но предложи да има и някакви магазини освен старата сладкарница: "Може да се продават рекламни материали за града или билети за културни събития".
 Пари за подлеза още няма, защото в тазгодишния бюджет не е предвидено такова финансиране

Публикувана на
16 Октомври 2020 година