Новина от категория В общината
Архив на публикациите

„Спешно отделение“ пред общината

Видяна: 17080 пъти

Пространството пред Община Пловдив се превърна в импровизирано „спешно отделение“. Аптечки, марли, ръкавици и шишета със спирт бяха разпръснати по земята. Всъщност това е част от демонстрация на БЧК – Пловдив как се дава първа помощ на пациенти със сърдечен арест с автоматичен дефибрилатор. По този начин от червения кръст отбелязаха Международния ден на рестартирането на сърцето.
След демонстрацията специалистите останаха на площада, за да може пловдивчани да се пробват сами да спасят човешки живот.
Община Пловдив е първата в страната, която внедрява автоматичен дефибрилатор. Апаратът е монтиран на входа и ще може да се ползва в радиус от 500 метра при спешност. Той е дарен от частен бизнесмен. Има и на още няколко места под тепетата.
"Град като Пловдив трябва да разполага с 1200 автоматични външни дефибрилатори според стандарта в Холандия. При това положение се спасят 65% от хората, получили сърдечен арест. За съжаление в момента процентът на оцелелите при липсата на условия за дефибрилация е много никък", отбеляза д-р Калин Калинов.
На демонстрацията присъства и кметът Здравко Димитров, представители на пожарната и военните. /марица

Публикувана на
16 Октомври 2020 година