Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Къде в Пловдив ще се чувстваш като в Дубай

Видяна: 33200 пъти

Подаряването на наргиле се прави в знак на уважение и почит. А пушенето му е повод за интелектуални беседи и се превръща в цял ритуал. Това разказва Генади Лепоев, който е научил всичко за изкуството и традициите на тази култура от Дубай. Той е на 20 години, живее в София и учи компютърна сигурност. Този петък обаче отваря тематичен бар Пловдив.
Нелина РАНГЕЛОВА

Пътувал е до Budha Bar – едно от най-известните места за забавление в света, и откакто кракът му стъпил там, зарекъл се да пренесе културата и у нас. „В Дубай се влюбих в наргилетата. Там само чашката майсторът я приготвя 15 минути, но най-много се впечатлих, че когато ти го сервира, трябва да го потупаш по ръката в знак на благодарност. Не го ли направиш, взима си го обратно, но все пак си го плащаш“, обяснява Генади.
Друга важна подробност е и начинът на поднасяне – маркучът винаги е сгънат на две части. „Същото е като да подадеш химикал или нож с острото напред. Ако подадеш маркуча така, може да се възприеме като заплаха. Вярват, че когато е сгънат, съобщаваш на отсрещния, че твоята душа е чиста и нямаш задни мисли“, предупреждава той как да не си изядеш боя в Дубай.
В България не е виждал да се спазват конкретни привички, когато се ползва наргиле, както и не попада никъде на качествен тютюн. „В България е твърде възможно да те ударят и с грамажа, и с качеството“, предупреждава Генади.
В Дубай посещава специален курс, за да приложи наученото у нас и превърне пушенето на наргиле в ритуал за релакс, без да е скъпо удоволствие.
Залага на тютюн, който е внос от Русия и Германия и лично е пробвал в Дубай. От екзотичните предложения неговият любим е с аромат на пуканки. За дамите препоръчва African Queen и African King, които са микс от 16 плодови вкуса. A „Луцифер“ няма да е никак коварен, а освежаващ, тъй като оставя след себе си мирис на ягода с мента.
Много е увлечен и от библейските мотиви, което личи по обстановката в бара му. Четири огромни платна на стените пресъздават сюжети от Библията, а акцент в интериора са ангелски криле, който са направени от перата на осем бели лебеда.
Откриването на шиша бар „Луцифер“ е довечера. Това се очертава и като най-горещата дестинация, тъй като са поканени най-известните инфлуенсъри под тепетата. Любимецът на тийнейджърите Васил Андонов ще празнува там рожден ден, заедно с прекрасната си приятелка Николчето.

Публикувана на
16 Октомври 2020 година