Новина от категория България
Архив на публикациите

Глобиха Бойко Борисов

Видяна: 8296 пъти

Случи се чудо - Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Ловеч ще наложи на администрацията на Министерския съвет глоба от 1000 лв. заради посещението на премиера Бойко Борисов без маска в храм в града, научи "Дневник" от директора й д-р Анета Винева.
На 28 септември в новия храм "Св.Св. Кирил и Методий" премиерът отново престъпи наложеното със заповед на здравния министър задължение за покриване на носа и устата на публични места на закрито в България. Глобата обаче не е за него лично, а аргументът на шефа на здравната инспекция - че отговорността е на организатора на посещението, който е допуснал да има нарушители.
В сряда (14 октомври) окончателно оформих наказателното постановление, предявила съм имуществена санкция в размер на 1000 лв., като преценката ми за глобата е основана на факта, че в църквата без маска са повече от един представители на МС. Това е видно и от кадрите в храма", каза пред "Дневник" Винева. На една от снимките, разпространени от правителствената пресслужба на 28 септември, до премиера е зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който има маска, но тя не закрива носа и устата му.
Митрополията не подлежи на санкция за случилото се, включително и за това, че свещенослужителите също са с открити лица в църквата. Тя се позова на указанията на Светия синод, според които те не са задължени да носят маски в храмовете, а само миряните.

Публикувана на
16 Октомври 2020 година