Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Как ще се развива Пловдив през следващите 25 години

Видяна: 28121 пъти

Дискусии в шестте района как ще се развива Пловдив в следващите 25 години организира общината в края на октомври. Тя засяга всеки пловдивчанин какво ще се строи върху празните терени, къде ще има нови пътища, за да не си късаме нервите в задръствания, паркове, места за отдих и спорт, нормална инфраструктура в периферията на града - в тъй наречените VIP квартали, където и до днес няма дори канализация.
Всичко това се определя с Общ устройствен план на Пловдив /ОУП/. Проектът за изменение на плана от 2007 г. вече е оповестен на сайта на Община Пловдив.
До 21 октомври включително всеки, който желае, може да подава свои предложения, забележки и мнения писмено онлайн и на 12-ия етаж на бившия партиен дом на пл. „Централен” 1 от 14 до 16,30 часа в работните дни. Отделно в четвъртък на гражданите се дава допълнителна информация в четвъртък в същите часове.
По настояване на кмета Здравко Димитров за публичност по актуалната за Пловдив тема започва поредицата от дискусии. Очаква се, че в непосредствен диалог със специалистите на общината и проектантите ще бъдат дадени разумни идеи, които биха могли да бъдат включени в ОУП, преди да се приеме окончателният вариант.
На 26 октомври се организира обществено обсъждане в „Централен” и „Северен”, на 27-ми - в „Западен” и „Южен”, на 28 октомври - в „Източен” и „Тракия”.
Изменението на ОУП е подготвено от екипа на фирма „Булплан” с ръководител Иван Делчев. Заданието е одобрено още през 2016 г. и прието с решение на Общинския съвет на 14 септември 2017 г. Към плана е приложен анализ за състоянието на пътната мрежа, прогноза за населението и трафика, насоките за развитието на градската инфраструктура.
Експертите по градоустройството препоръчват на пловдивчани да не пренебрегват дискусиите за ОУП. Свидетели сме на твърде много случаи, когато обитателите на жилищен комплекс научават за нов строеж под техните прозорци постфактум - когато вече се наливат основите. Често се оказва, че застрояването на тази територия е заложено в действащия Общ устройствен план на града, а след това и в подробния план. Вярно е, че широки дискусии и публичност на плановете досега не е било въведено като правило в местното управление. Но и малцина от гражданите проявяват инициатива да се запознаят с проектите, преди те да влязат в сила.

Публикувана на
12 Октомври 2020 година