Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Променят маршрути на градския транспорт

Видяна: 22880 пъти

Промени в някои маршрути на автобусите от градския транспорт трябва да бъдат одобрени на днешната сесия на Общинския съвет.

Домоуправителите на жилищните кооперации на ул. „Любен Каравелов” 21 поискаха автобус № 116 да минава покрай тях, като завива от бул. „Христо Ботев” покрай Стоматологичен факултет и оттам да продължава към Четвъртък пазара. Молбата е внесена в общината, но няма да бъде удовлетворена.
От общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта” обясниха, че КАТ не разрешава да се вкарват автобуси на ул. „Любен Каравелов”, тъй като е тясна, трафикът в квартала и без това е натоварен, има паркирани коли и автобусите трудно ще се разминават, особено в павирания участък между Стоматологичен факултет и бул. „Васил Априлов”. Възражение е подадено и от превозвача, който обслужва линия № 116. Пътниците също едва ли ще бъдат доволни от такава промяна, защото с отклоняването от редовния маршрут няма как да ползват превоз от и до Централна гара.
В Общинския съвет днес ще се разглеждат частични промени на линиите № 6, 15, 22, 24, 27, 66 и 222. Автобусите № 6, 15, 24 и 222 ще спират на новото обръщало в „Прослав” на ул. „Елена” вместо на ул. „Елин Пелин”. Това ще стане, след като съветниците гласуват удължаването на маршрутите и когато решението влезе в сила. Промяната е предложена по искане на жителите на квартала, които се жалват срещу шум и замърсяване на въздуха около спирката на рейсовете на сегашното обръщало. Около новото обръщало, което тепърва ще се изгради, няма жилищни сгради. Успоредно с това ще се разкрият две допълнителни спирки.
Автобусите по линия № 22 се увеличават, за да не се чака до Пречиствателната станция за Пловдив по един час. Първият рейс №27 от кв. „Коматево” ще тръгва по-рано - в 5,30 вместо в 5,41 часа, пак по настояване на пътници. Автобусите по линия № 27 продължават да подминават индустриалната зона до ПИМК и „Родина” заради разбития път, след като преди две години превозвачите категорично отказаха да си трошат колите в дупките. Улицата и до днес не е ремонтирана.

Публикувана на
07 Октомври 2020 година