Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Строителен предприемач купи остров Адата

Видяна: 29341 пъти

Остров Адата, който е частна собственост, вече е с нов собственик. Строителният предприемач Ангел Куков е купил острова от наследниците на Константин Хаджикалчев.

Островът бе реституиран през 1999 г., но след това претенциите на наследниците станаха обект на съдебно дело, което продължи 6 години.
През 2014 г. с постановление на Конституционния съд островът бе върнат в частни ръце.
Предприемачът потвърди за покупката, но каза, че все още няма инвестиционни намерения за имота: "Покрай проектите, свързани с Европейска столица на културата разбрах започнах да проявявам интерес към острова и тогава започнах преговори със собствениците. За мен най-важно бе Адата да остане на пловдивчани. Все още не съм планирал какво да има там. Тепърва ще мисля по въпроса, ще се запозная с проектите, които са били свързани с острова и тогава ще преценя".
Остров Адата е с обща площ около 90 дка, от които 5 дка са на общината. Той е с размер около 865 м на 265 м. Новият Общ устройствен план /ОУП/ на Пловдив определя острова като зона за спорт и атракции. Теренът може да се превърне в привлекателно за пловдивчани място за отдих и спорт./ TrafficNews.

Публикувана на
30 Септември 2020 година