Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Защо проф.Чирков ще прави кардиологичен център в Пловдив

Видяна: 104080 пъти

- Проф. Чирков, защо избрахте Пловдив, за да изпълните мечтата си за разкриване на Кардиологичен център за обучение на медици?
- Винаги съм считал, че обучението на лекари, медицински сестри и санитарки е от изключителна важност в здравеопазването. Вече осем години се борим, за да осигурим инвестициите за реализацията на тази идея. Проектът е на стойност 50 млн. евро, имаме подкрепата за инвестиции от частни фондове, получили сме одобрение от европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис. Всички лекари от западни държави, запознати с проекта, посрещат тази инициатива с адмирации. В Южна България няма подобен център, а Пловдив е най-подходящият областен град за такова заведение, където могат да се обучават лекари, медицински сестри от цяла България, а дори и от чужбина.
- В България непрекъснато говорим за необходимостта от здравна реформа. Според вас какво трябва да се промени в здравеопазването?
- Задължително трябва да се изгради структура, която ще се грижи за обучение на медицинските кадри в България и в чужбина. За голямо мое съжаление практиката за обучение на лекарите, която аз много държах да наложа още преди 30 години, не се въведе. Навремето ние обикаляхме Русе, Видин, Белоградчик и много други малки градове и изнасяхме лекции за колегите. В моята болница „Св. Екатерина” канихме лекари от САЩ и Германия, изпращахме и наши лекари в чужбина. Искахме да създадем структура за продължително обучение на лекарите, сестрите и санитарите, с надеждата, че ще получим подкрепата от страна на държавата и обществото. Затова бившият министър на здравеопазването Радослав Гайдарски ми взе болницата. Дълбоко се надявам, че сега ще получим подкрепата в България, включително и от местната власт в Пловдив, за разкриване на Център за обучение, който да помогне да се повиши качеството на медицинското обслужване. Лекарите да се стараят за най-важното - да поставят точна диагноза на всяко заболяване, а не веднага да казват: "Дай да ти направя операция". Искам да се въведе друг тип на поведение между лекари и пациенти. В качеството на лектори могат да бъдат канени най-добрите специалисти от САЩ и Европейския съюз, а нашите лекари да имат възможност да повишават квалификацията си и извън България. Центърът ще поддържа контакти и ще обменя опит с кардиологичните клиники в чужбина.
- Не е ли достатъчно обучението, което лекарите получават в университетите?
- Не. Нивото на много от лекарите и медицинските сестри е ниско именно поради това, че след завършването на висшето си образование повечето от тях не си повишават квалификацията. Университетското образование дава на лекаря специалност, но това не е достатъчно. В Западна Европа има система за постоянно поддържащо обучение, защото медицината непрекъснато и бързо се развива. Такъв тип обучение в България липсва. Затова идеята ми е да създадем надуниверситетски център, който да поддържа нивото на постоянната квалификация на лекарите. Преди повече от 15 години такава идея имаше Лекарският съюз, но така и не успя да я реализира.
- Пациентите често се оплакват от медицинското обслужване. Според вас каква е причината за това?
- И аз виждам, когато преглеждам пациентите, че имат основание за недоволство. Основната причина е, че след дипломирането лекарите са спрели да се усъвършенстват и мислят как да получат повече пари. Разбирам, че парите са необходимост, но както е казал Паскал - целта ще бъде оправдана, когато се избират най-добрите средства за постигането й.
- Като кардиолог какво ще препоръчате на хората със сърдечни заболявания по време на пандемията?
- Да се пазят, да не предприемат рискови пътувания, да не участват в масови мероприятия, включително и на концерт, да не се събират на групи. Коронавирусът убива предимно тези хора, които имат други заболявания. През 1945 г. испанският грип погуби 52 млн. души в света. За сравнение, във Втората световна война са загинали не повече от 20 милиона. Причината за това е, че част от хората не искат да приемат опасността от заразяване с вирус. Бих ги посъветвал да не пренебрегват предпазните мерки. /марица

Публикувана на
30 Септември 2020 година