Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Тръмп и Байдън се захапаха, обиждаха се на „пудел“, „клоун“, „марионетка“

Видяна: 12200 пъти

Кливланд се проведе първият телевизионен дебат между президента на САЩ Доналд Тръмп и бившия вицепрезидент Джо Байдън. Заради Ковид-19 двамата кандидати за Белия дом не се ръкуваха, когато излязоха на сцената. Водещ на 90-минутния дебат бе журналистът от "Фокс нюз" Крис Уолас. В залата присъстваха около 80 човека - членове на семействата им, членове на щаба им, служители по сигурността и журналисти.
COVID-19, расова дискриминация, правосъдие и здравеопазване. Това бяха основните теми, по които спориха Тръмп и Байдън. Захапаха се яко, започнаха да си разменят обиди.
Първата тема, по която влязоха в сблъсък бе Върховният съд. Тръмп защити решението си да номинира Ейми Кони Барет на мястото на починалата миналата седмица съдийка от Върховния съд Рут Бейдър Гинсбърг.
С номинирането на Барет, смята Джо Байдън, президентът цели отмяна Закона за достъпно здравеопазване, което ще лиши по думите му 20 милиона души от здравно осигуряване. Той добави, че ако стане президент, ще разшири обхвата на програмата за здравно осигуряване, известна като "Обамакеър".
Кандидатът на Републиканската партия обвини Байдън, че иска да разруши частното здравеопазване и че е под контрола на социалистите в Демократическата партия.
Джо Байдън нарече президента Доналд Тръмп "пудела на Путин", защото "отказва да каже и дума за премиите за убийства на американски военни". Според няколко американски медии руски агенти са раздавали пари на бойци, близки до талибаните, за да убиват американски войници в Афганистан. "Всички знаят, че той е лъжец", каза още бившият вицепрезидент по адрес на Тръмп и го нарече "клоун".
"У вас няма нищо интелигентно", каза президентът републиканец, обръщайки се към Байдън. Тръмп нарече опонента си "марионетка" на радикалната левица.
Двамата влязоха в спор по трънливия въпрос за расизма и дискриминацията.
Джо Байдън обвини Доналд Тръмп, че опитва да насади омраза на расова основа и да всее разкол в американското общество. По думите му "има системна несправедливост в тази страна".
Тръмп репликира, че има голяма подкрепа сред афроамериканците и добави, че през 90-те години, когато е бил сенатор, Байдън е прокарал закон за престъпността, който е бил в ущърб на чернокожите в САЩ.
"Вижте закона за престъпността от 1994 г., където ги нарекохте "суперхищници". Афроамериканците били "суперхищници". . . Те все още помнят това", напомни Тръмп.
Според телевизия Ен Би Си изразът "суперхищник" е бил използван от първата дама на САЩ Хилари Клинтън в подкрепа на закона, чийто съавтор е Байдън. Самият Байдън също е правил изявление по темата, където е използвал думата "хищници", отбеляза на сайта си Ен Би Си.
Водещият на дебата Крис Уолас попита президента дали осъжда поддръжниците на теорията за превъзходството на бялата раса. "Разбира се, склонен съм да го направя", отговори Тръмп, но бързо смени темата и каза, че според него основните отговорни за насилието в САЩ по време на протестите са леви групировки като "Антифа".
Доналд Тръмп атакува кандидата на Демократическата партия за президент Джо Байдън заради желанието му за ново затваряне на икономиката при скок на инфекциите с коронавирус: "Той ще я затвори отново и ще разруши тази страна. Много хора ще пострадат при налагане на нова карантина.“.
Байдън отговори, че в момента заетостта е по-малка, отколкото когато Тръмп встъпи в длъжност преди близо четири години: "Той трябваше да се погрижи за нуждите на американците, за да можем да отворим по безопасен начин" икономиката.“.
Според него президентът е по-загрижен за икономиката и фондовата борса, отколкото за спирането на разпространението на коронавируса.
В края на дебата кандидатът за Белия дом от Демократическата партия Джо Байдън пое ангажимент да признае резултатите от президентските избори на 3 ноември.
Доналд Тръмп не отговори на въпроса на Крис Уолас за признаването на изборните резултати и за пореден път заговори за манипулиране на вота: "Ще има измами, каквито не сме виждали никога", казвайки, без да има доказателства, че гласуването по пощата ще доведе до измами. По думите му обявяването на окончателните резултати може да се забави с месеци. /лупа

Публикувана на
30 Септември 2020 година