Новина от категория България
Архив на публикациите

Гурбетчия, върнал се заради сватба, уби братовчедите си

Видяна: 25803 пъти

115 км/ч е била скоростта, на която се е застопорил километражът на БМВ-то ковчег, в което загинаха 17-годишните – Реджеб и Хюсеин. Това стана ясно вчера по време на гледането на мярката за неотклонение в Бургаския окръжен съд на шофьора – Мустафа Мустафа, на 20 години от село Чукарка.
Младежът, който работил като фаянсаджия във Франция, за скромния си шофьорски стаж от 2 години, има съставени 2 наказателни постановления и 3 фиша. Още преди да навърши пълнолетие и да придобие свидетелство за управление, често сядал зад волана. Единият му акт е за шофиране без книжка и с превишена скорост, което показва, че има голяма вероятност той отново да се качи зад волана и да сътвори поредната глупост, изтъкна днес прокуратурата.
Мярката за неотклонение протече чрез скайп връзка със Затвора-Бургас, където е в момента Мустафа.
Репортер стенографира на тефтер разпита, който съдия Катя Господинова проведе в съдебната зала.
Мустафа: Не исках да става това. Аз се върнах заради сватбата тук.
Съдия Господинова: Хубава сватба се направи. Не искам да ревеш. Искам да се държиш като мъж, стегни се! Знаем, че не си искал, но такива неща се случват.
Мустафа: Не исках така да се случи с близките ми роднини. Да съм карал със 115-120 км/ч/...
Съдия Господинова: Извънградско карал ли си, знаеш ли колко е ограничението?
Мустафа: 90 км/ч.
Съдия Господинова: Значи знаеш!
Мустафа: По пътя има големи завои. Колата се хлъзна, не исках да става така.
Съдия Господинова: Да, със 115 км/ч завой трудно се взима.
Съдия Господинова: Сега как ще погледнеш родителите на тези момчета?
Мустафа: Ще направя всичко за тях, ще им помагам, ще им бъда като техен син.
Съдия Господинова: Те са ти роднини, дали ще искат да те видят?
Мустафа: Гледам да направя нещо.
Съдия Господинова: Какво ще направиш? Тези момчета имат ли братя или сестри?
Мустафа: Имат, каквото мога ще свърша за тях.
Съдия Господинова: Цял живот ще ти тежи това на съвестта, без значение дали ще те пусне или не съдът. Много малко време е минало и неосъзнаваш още какво си направил.
Прокуратурата настоя Мустафа да бъде задържан под стража, защото освен пътните провинения, паспортната му справка показала, че редовно пътувало извън граница и има вероятно да се укрие, докато тече разследването. В крайна сметка съдия Катя Господинова реши да го остави зад решетките.
„Колкото и да е тежко на съда, решава да останеш в ареста. Ще имаш време да осъзнаеш по-нататък как ще процедираш с живота си. Да внимаваш занапред. Искам да помислиш много сериозно върху твоето поведение. Сега е по-добре да седиш далеч от тези семейства, да си погребат децата спокойно", изтъкна съдия тя.
Във фаталния баварец пътували четирима души - 18-годишният Исмаил е седял на предната седалка, а зад волана е бил Мустава, а отзад – двамата загинали младежи на 17 години Реджеб и Хюсеин.
Мъжката компания се прибирала към Айтос след къна - при мюсюлманите в навечерието на сватбата у младоженците се прави къна геджеси - у булката, и даул чалдърмак у жениха. Това е като прощалните моминска и ергенска вечер. Четиримата младежи имали роднинска връзка, били братовчеди. За нещастие обаче сватбените намерения се почерниха, заради нелепия инцидент. Семейството е съсипано от трагедията, която ги сполетя, коментират жители от село Чукарка, които още не могат да приемат, че Реджеб и Хюсеин вече ги няма на този свят. /флагман

Публикувана на
29 Септември 2020 година