Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Шмекерии с дипломи за бакалавър и магистър на дъщеря на пловдивски депутат от БСП

Видяна: 27267 пъти

Възможно ли е без да имаш висше образование със степен „бакалавър”, направо да завършиш и да вземеш диплома с магистърска степен? А след това да те назначат на позицията „главен експерт” в общинска администрация на „Родопи“.  За този абсурд разказва NOVA след зрителски сигнал. Диплома за завършено висше образование със степен „магистър“ от Медицинския университет в Пловдив има и Десислава Йорданова.

Тя е на 35 години, родена в Пловдив, дъщеря на депутата от БСП доц. Георги Йорданов. Новоизбран член е на НС на БСП. На последните местни избори беше кандидат за кмет на район „Западен“, където е председател на районната соцорганизация. Пловдивски общински съветник от БСП в мандат 2015-2019, член на Съвет по социална политика към Националния съвет на БСП.
През 2010 г. е завършила почти с отличие специалността „Обществено здраве и здравен мениджмънт”. Формата на обучение е задочна. Документът е с печата на тогавашните декан и ректор на университета и в никакъв случай не буди съмнение за достоверността му.
Влизането за обучение по тази магистърска степен задължава кандидата да представи диплома за завършено поне бакалавърско образование. Нещо повече, трябва да си приложил тази диплома към набора от документи за кандидатстване за по-висша форма на обучение.
През 2009 г. Йорданова кандидатства в Медицинския университет с молба, в която освен квитанция за платена такса прилага и копие на диплома за завършено висше образование икономика в ПУ „Паисий Хилендарски“. Само че, от Медицинския университет не откриват такова копие на диплома.
„Открихме служебна бележка, предоставена от другия университет, в която се декларира от името на университета, че лицето е завършило такова образование „бакалавър”, в съответна специалност на един от факултетите на този университет”, обясни настоящият ректор на Медицинския университет професор д-р Марияна Мурджева.
В служебната бележка е посочено, че Десислава Йорданова има завършено висше образование в ПУ „Паисий Хилендарски“ във Факултет „Икономика“- специалност „Маркетинг и мениджмънт”.
Откриваме няколко правописни грешки. Освен това от печата не става ясно кой издава. документа. По-късно става ясно, че това е така, защото е неистински. Както и че Йорданова не е завършила във факултета по „Икономика“ в ПУ „Паисий Хилендарски“, защото такъв не съществува там. Няма и такава специалност „Маркетинг и мениджмънт“, категорични са от ръководството на университета.
В отговора на ректора на ПУ „Паисий Хилендарски” професор д-р Румен Младенов се казва: „Фактологично – в „Служебната бележка“ е цитиран и факултет „Икономически”, а в ПУ „ Паисий Хилендарски“ от разкриването му досега има „Факултет по икономически и социални науки”, както нямаме цитираната бакалавърска специалност „Маркетинг и мениджмънт“, а само „Маркетинг”.”
Иначе Десислава Йорданова твърди пред екипа на NOVA, че е завършила „Стопанско управление“ в „Стопански факултет“ към ПУ.
Става ясно още, че от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ не е издавана служебна бележка на Десислава Георгиева Йорданова, защото университетът няма практика да издава подобни бележки. Там се издава само „Уверение“ върху бланка на Университета.
„На дипломирани студенти може да бъде издадено „Уверение“ върху бланка на Университета, съдържащо реквизити, определени в „Наредбата за държавни изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища“ (чл.15).“, обясняват подробно от ръководството.
„Изключително неприятно изненадана съм от този факт, че преди повече от 10 години от магистърските ни програми е влязъл да се обучава студент, който е декларирал, че е завършил преди това обучение в степента „бакалавър”. Наистина аз не съм била член на ръководството тогава, преди толкова много години, ректор съм едва от 10 месеца, в управлението на университета участвам от 2011г. година като заместник-ректор. Мога да ви уверя, че за тези близо 9 години сме се стремили въобще да нямаме такива гафове. Това, което следва да направим, е в университета да назнача комисия, която да направи подробна проверка на документацията и въз основа на тази проверка да се вземе решение оттук нататък какво да се направи с тази студентка, която е завършила съответната магистърска степен.“, казва още професор д-р Мариана Мурджева.
На сайта на БСП във визитката й е посочено, че е завършила висше образование степен „бакалавър“ в ПУ „Паисий Хилендарски“ специалност –„Стопанско управление.“ В продължение на няколко дни Йорданова обещава да се срещне с екип на Нова телевизия, но всички срещи отпадат по различни причини.
Започва кореспонденция, в която подробно ни обяснява, че е в болница. Изследват я за COVID-19. Твърди, че е на системи, а в същото време в социалните мрежи пуска снимки от партийни мероприятия.
В продължение на няколко дни обещава да ни изпрати снимки на дипломата си от ПУ „Паисий Хилендарски”. В очакване на срещата става ясно, че дипломата й в Медицинския съвет е анулирана с решение на Академичния съвет на университета.
В момента Десислава Йорданова работи в община Родопи в отдел „Образование” като главен експерт „Здравеопазване и социални дейности”. За заемането на поста й помогнала невалидната вече диплома от Медицинския университет.
„Назначена е в началото на месец юни. Има представени за завършено висше образование, специалност „магистър” в Медицинския университет, специалността е „Здравен мениджмънт”. Аз съм изключително изненадан от това, от вас го разбирам, че дипломата е анулирана. Нямах представа. Когато е кандидатствала, е била с нормална диплома за завършено висше образование”, обясни кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов. Той допълни, че след като направи официална справка дали дипломата на Десислава Йорданова е анулирана, ще вземе адекватни мерки.

Публикувана на
27 Септември 2020 година