Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Спрете да залъгвате пловдивчани, кажете им ясно, че Бетонния мост няма как да не бъде бутнат!!!

Видяна: 40480 пъти

Пътната връзка Бетонния мост трябва да се запази и в следващите години, след реконструкцията, независимо от това, че под Централна гара е предвиден подлез. Това стана ясно от проекта на изменение на Общия устройствен план /ОУП / на Пловдив и доклада за екологична оценка, които са оповестени на сайта на общината. Те дават указания как ще се развива градът в следващите 25 години. Изменението е подготвено от екипа на фирма „Булплан” с ръководител Иван Делчев. Общината ще проведе обществено обсъждане ва проекта с гражданите във всички райони на Пловдив . За 26 октомври са насрочени дискусии в „Централен” и „Северен”, на 27-ми – в „Западен” и „Южен”, а на 28 октомври – в „Източен” и „Тракия”.
Динко ПЕТКОВ

Няма как да не се зададе въпрос към решилите, че Бетонния мост трябва да остане, дали са наясно със становището на Железопътната агенция, че това, вероятно знаково за тях постижение от годините на социализма, трябва да бъде бутнато, като мястото му като пътна връзка ще бъде заето от пробива под Централна гара. Мнението на жепейците е, че няма техническа възможност да остане Бетонния мост, тъй като трябва да се вдигне с 1,6 метра, което сегашната конструкция не позволява. Освен това те смятат, че евентуалната промяна на конструкцията би засегнала полето на концесионера на Централна гара, както и други частни терени.
„Бетонният мост ще трябва да се бутне. В това няма никакво съмнение. Няма значение какво говорят кандидатите за кмет.“, заяви Иван Тотев преди новите кметски избори. Т "В десетките разговори с НКЖИ /желозопътната агенция б.а./ е ясно казано, че те нямат проблем надлезът да остане. Има едно голямо НО! Те казват, че ако го искаме, то Пловдив трябва да си го построи съгласно новите отстояния.", обоснова се той.
Тогавашният общински съветник Тодор Кръстев беше най-емоционален, но и прагматичен: „Всеки, който е някакъв във властта в Пловдив, се чувства длъжен тези дни да обяви, че е против бутането на Бетонния мост, както и че е за неговото запазване. АЗ СЪЩО! Бетонният мост е нещо повече от комуникационна връзка в Пловдив. Той е част и от облика на града ни. Нарицателно място, ключово, носещо емоции и спомени на хиляди от нас. Той е и едно полезно съоръжение. Но мисля, че всички ние, които в предизборната кампания, а и сега говорим, че може да се запази – бъркаме, бъркаме сериозно. За съжаление Той трябва да се събори. И не само, че ще бъде премахнат, но няма абсолютно никаква техническа възможност да се изгради отново. Да, този емблематичен мост на Пловдив, чието строителство е започнало още през далечната 1928 година с павирана настилка и строителни материали подарени от Калпакчиев и довършен в този му вид през 1981 година от кмета Христо Мишев, в чест на 1300 години българска държава, ще отиде до 1-2 години в небитието.
Това, уважаеми съграждани, е истината, горчивата истина. Няма как иначе. Технически и инженерингово е невъзможно да се запази. Ще бъда много кратък, за да ви обясня защо: За да се запази, трябва да се разруши и да се построи отново, като се повдигне с поне два метра, няма друг начин. Не може да се повдигне, без да се разруши. Това по принцип е възможно, но означава цялостна промяна на инфраструктурните решения около него. Без да изпадам в детайли и подробности, само ще ви кажа, че подходите към него ще трябва да стигнат до Сточна гара от източната част, а и от страната на „Кючука“ до стадион „Спартак“ също, за да се спази задължителната хоризонтална нивелация – нещо, което е абсолютно задължително. Отделно двете пътни платна ще трябва да се разширят с около по 2 метра всяко. Това означава бутане на сградите, които са около тях. Например ще трябва да се бутне новата луксозна и импозантна сграда на фитнес „Пулс“ от северна част на моста. Как си го представяте това да се случи. Хайде да не мечтаем – това няма да стане. Отделно от южната страна ще трябва да се избутат всички четириетажни кооперации също. И това не ми се вярва някой да го организира. Но да приемем, че за кооперациите някой все пак ще се реши. Никой обаче няма да посмее да посегне на сградата на бившия Автокомбинат на кръстовището на Сточна гара. А до там при един нов мост, според инженерните изисквания, трябва да стигне разширеното южно платно на моста.“.
Като кандидат за кмет Здравко Димитров отсече предизборно: „Бетонният мост трябва да остане!“. Въпреки, че експерти тогава обяснява, че премахването му се налага, тъй като с височина от 6 метра не отговаря на новите стандарти за преминаване на влаковете.
По-добре Бетонният мост да бъде реконструиран и разширен с още една лента, заявиха от сдружението "Бизнесът за Пловдив", все едно, че това ще стане с някаква магическа пръчка.
Генералният директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски се съгласи с идеята да се работи в посока на запазване на Бетонния мост, но след като бъде изготвен идейният проект и станат ясни техническите параметри на пробива под Централна гара. След това ще бъде дадено задание за изготвяне и на идеен проект, който да намери най-удачното техническо решение за запазване на Бетонния мост, защото той е важно пътно съоръжение в града.
Не е известно да има готов такъв проект. Да видят пловдивчани какво ще им струва и за сметка на какво ще се осъществи, за да преценят дали им е на сметка Бетонния мост за си остане. Здравко Димитров и областният управител Дани Каназирева обясняват, че като падне този мост, на негово място ще бъде изграден нов. Кой ще го изгради? С какви пари? Няма яснота към момента и няма как да има. НКЖИ едва ли ще го построи, не й е работа, някой наистина ли очаква, че ще харчат милиони за нещо, което не е тяхно задължение?
Всички, включително сега управляващите, обещаваха, че мостът ще бъде спасен. Разбира се, тези обещания идваха заедно с останалите, които се даваха на едро преди изборите. Изборите преди година минаха. Време е да се застане пред гражданите и да се каже твърдо, че мостът ще се бута. Да, ама не го правят!!!
Истината е една: Бетонният мост ще бъде бутнат. Това е решение на Европейския съюз и правителството. И никой от тези, които се опитват да се правят на компетентни по темата, включително и авторите на изменението на Общия устройствен план фирма „Булплан” , не са в позицията да направят каквото и да било, за да го оставят. Европа се свързва с високоскоростни железници и Пловдив е част от тази стратегия, а Бетонния мост в този си вид пречи, затова отдавна е решено, че той пада.

Публикувана на
27 Септември 2020 година