Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Сензационно откритие в османските архиви пренаписва биографията на Васил Левски

Видяна: 30500 пъти

Васил Левски е роден през 1840 година, а не както досега се възприема през 1837-а, пише "Телеграф". Това показва открит наскоро документ сред османските архиви в Истанбул. Данните са от регистър на мъжкото население в Карлово, стана ясно от думите на преподавателя в софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. д-р Пламен Митев.

В Стара Загора той обясни, че документът е бил открит от неговия колега, работещият сега във Виена Григор Войков. Двамата подготвяли обстойна научна публикация, която предстои да излезе в края на годината.
Регистърът проследявал мъжкото население в Карлово през периода от 1833-а до 1844-а, името на Васил Иван Кучев се появило през 1840-а, то на практика е първият и единствен до сега писмен документ, позволяващ на историците на стъпят на "здрава основа" при изясняване биографията на Дякона.
Проф. д-р Митев припомни, че на практика датата 18 юли (6 юли стар стил) 1837-а се появява години след Освобождението, тя е съобщена от първия братовчед на Левски Васил Караиванов (1847-1933) и е популяризирана от Стоян Заимов през 1895 година, тази дата е била дадена с много условности.
Има и още една теза, според която ако е вярно, че Левски се замонашва в манастира край Сопот през 1858 година, то тогава би трябвало да е роден през 1843-а.
Ако се възприеме новата дата на раждане на Дякона, ще означава, че той е обесен на 33 години, а не на 36 г. блиц

Публикувана на
23 Септември 2020 година