Архив на публикациите

Вяра, Надежда, Любов

Видяна: 5307 пъти

На 17 септември православната църква почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов. На този ден се отдава почит на добродетелите, които ни крепят – вярата, надеждата, любовта и мъдростта.
София била благочестива християнка с три дъщери, които кръстила на основните християнски добродетели – Вяра, Надежда и Любов. Момичетата били родени в Рим, когато властите жестоко преследвали вярващите в Христа. Майката и дъщерите не криели своята вяра и я изповядвали открито. Когато научил за тях, император Адриан заповядал да му ги доведат. Вяра била на 12 години, Надежда – на 10, а Любов – на 9 години.
По пътя към двореца София и дъщерите й отправили гореща молба към Иисус Христос да им даде сили да не се страхуват от очакващите ги мъки и смърт. И наистина – когато те застанали пред императора, всички били изненадани от спокойствието им.
Император Адриан привикал сестрите една след друга и ги убеждавал да принесат жертва на богинята Артемида. Момичетата упорито отказвали. Императорът се ядосал и наредил да бъдат подложени на мъчения. Предал телата на сестрите на майка им и тя ги погребала на хълм извън града. София останала на гроба и след три дни на молитви починала с вярата, че отива при дъщерите си. Християнската църква почита София като мъченица, защото в сърцето си тя изживяла мъченията, които изтърпели трите й момичета.
Вяра, Надежда и Любов са обявени за покровителки на децата, защото и те самите са пострадали в името на Христа като деца. От 777 г. мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват в Елзас, Франция.
На днешния ден празнуват всички, които носят името Вяра, Любов, Надежда, София, Верадин, Верин, Драган, Драго, Драгой, Драгомир, Люба, Любен, Любомир, Любомира, Севда.
На този празник именниците посрещат гости, като в много къщи на този ден се месят пресни питки и се раздават с грозде или с други плодове за здраве, щастие и любов. Пеят се песни и се играят хора.

Публикувана на
17 Септември 2020 година