Новина от категория България
Архив на публикациите

„Ако чета всичко, което се говори за мен, аз ще изпуша!“

Видяна: 17629 пъти

„Ако чета всичко, което се говори за мен, аз ще изпуша. Нека ме разследват, ако има нужда. Аз ще се защитя. Всичко, което казвам не са празни приказки и твърдения. Това, което работя, го правя от 38 години.“ Това заяви доц. Атанас Мангъров в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“ по телевизия „Евроком“.

Много исках да бъда чут, защото има много места по света, където се случиха нещата така, както предлагахме и ние тук. В Швеция действаха по правилен начин и в момента там няма тези проблеми, които имат страни, които много строго се бяха изолирали като Франция, Гърция. Новите случаи в Швеция са най-малко, докато всички други очакват нова вълна. Това което се случва в училищата в момента, се налага от съите хора, които през март месец затвориха страната, затвориха паркове, Витоша, сложиха КПП-та, очакваха чували с трупове и т.н. Сега това се прави по отношение на децата. Те няма как да протестират, когато директора каже, че ако не носиш маска ще те изключат, няма какво да правиш. По този начин ще се признава косвено несъстоятелността, на това което се направи през пролетта. Лятото си ходихме доста лежерно. Карахме си един български вариант на шведския модел – ходехме си без маски по плажовете и по улиците. Не че правителството нямаше как да наложи мерките по друг начин. Ако не се наложат тези маски в училищата ще трябва да се признаят, че мерките не са били нужни. Точно до моя кабинет се намира 35-то училище. Децата закусват в баничарниците, които са наблизо. По-големите, гимназиалния курс, никой от тях не е с маска. Не може да се накарат. То е като при нас, когато си носихме фуражките в джоба и като видим учител ги слагахме. Сега е същото.
Проблемът е при малките, които могат да получат сериозни психо-травми, защото те все още не са осъзнати по начин, по който да се защитят от това. Ако маските помагаха, щях да съм голям привърженик. Най-важното е да се мият ръцете и да се спазва хигиена. В работата си несъм носил маска, въпреки че съм работил в среда, която е болнична.
И във Франция и в Англия има политико-медицински мерки, провокирани от Брекзит, „жълтите жилетки“ и т.н. Да не говорим за Испания и проблемите й с Каталуния, коментира още доц. Мангъров.
Основно правило в медицината е, че се лекува пациентът, а не изследването му. На всички изследвания пише, че това не е диагноза. Всички си мислят, че диагнозата се поставя от изследването, а лечението се прави в аптеката, но това не е така. Диагноза и лечение се прави от лекар, който работи с пациента. Хората, ако са болни, се лекуват, ако са тежко болни – отиват в болница, а всички останали трябва да си живеят нормално.
Ваксината от грип не пази от COVID-19. Хубаво е човек да се ваксинира, за да не се разболее от грип през зимата. Лично аз се ваксинирам всяка година и ваксинирам тези, за които съм отговорен. Препоръчвам го на всеки, защото от това биха имали само полза, но това не решава генерално въпроса. Коронавирусът е инфекция, която има подобни на грип симптоми.
Повечето хора, които са хоспитализирани, са там, защото или са болни, или защото ги е страх. В интензивните отделения хората не са много, между 40 и 60 души са. Между 2, 4 до 6 % са положителните тестове. Статистиката не може да се приеме за супер тревожна. Смъртността също не може да се каже, че е висока. /фрогнюз

Публикувана на
17 Септември 2020 година