Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

„Спираме децата от училище!“, заканват се родители

Видяна: 14335 пъти

Родителите на децата се видяха в чудо още първия официален учебен ден. Майка се оплака в Национална група "Децата на България", че днес е завела своето хлапе на училище без маска и е станал скандал - то не е било допуснато в училището.
"Днес изпратих дете в пети клас на училище без маска. То не беше допуснато да влезе и да участва в учебния процес. Утре ще направя същото. И също няма да бъде допуснато. Тази ситуация е временна, защото отсъствия се трупат, а и губи от подготовката в час. Освен това, тази година е със съвсем нови госпожи и не се познават", проплака тя в социалната мрежа Фейсбук.
"Утре ще търся директора за среща и ако изобщо благоволи да ме приеме, ще му търся сметка защо отказва достъп на детето до училище и документ, който удостоверява, че детето не отговаря на задължителни изисквания. Освен това ще използвам факта, че със закон до 16 години образованието е задължително и той действа против закона", допълни натъжената майка Ивилина.
Стигна се и до още един казус на 16 септември - в някои училища са карали под натиск децата да подписват набор документи, свързани с вътрешния ред. И мерките за коронавирус, естествено.
"Това не е законно. Детето е непълнолетно. Даже е малолетно. След консултация с юрист, съветът е да не се допуска децата да подписват каквото и да било. Всеки родител трябва да бъде запознат с документите и ако е необходим подпис, то той да е от родител. Като, разбира се, може да е с особено мнение или несъгласие!", сподели Лора Миланова - майка на дете.
"Призовавам всички разумни родители, да спрем децата от училище! В понеделник училищата да останат празни! Това е единственият начин да прекратим пъкления план! На всички ни е ясно, че носенето на маски е вредно! Стресът, на който са подложени децата, е изключително вреден за тяхното здраве! Днес на моята дъщеря са й казали, че ако няма маска, няма да я пуснат в училище. Ами, да не я пускат! Тя няма такава, няма и да й позволя да ползва! Това е натиск, който образува стрес, а той понижава имунитета и по-лесно може да се разболее едно дете. Нали се сещате, че ако това се случи, ще бъде ковид, може би. Оттам се започват тестове на класа, на цялото училище, затваряне под карантина, както на родителите, така и хората, с които са били контактни. Това ли искате? Или да почакаме да умре някое дете от задушаване? Знам, че някои ще кажат, че децата са им малки, няма на кой да ги оставя, трябва да работят и т.н. Оправдания! Всеки има родител, съсед, приятел, който да се погрижи за тях. Аз мога да приема 4 деца. Ако обичате децата си, ако искате те да са здрави, спокойни и щастливи, НЕ ги пускайте на училище!!! Докато не отменят тези "предпазни" мерки! По-добре здрави в къщи, отколкото стресирани, объркани и нещастни в училище!", написа гневната Даниела Георгиу.
Родителите наричат всички тези мерки “извращения” и не са съгласни те да бъдат подлагани на такива. Нараства броят на семействата, които ще обучават децата си у дома. В интернет вече започва създаването на малки общностни групи.
"При така създалата се ситуация много директори и учители ще останат неприятно изненадани, защото са на делегиран бюджет и няма ли деца, накрая много работни места ще се съкратят. Да продължават да поддържат тия загубени мерки и сами ще си отрежат клона, на който седят. Делегираните бюджети трябва да се премахнат!", призова друга майка. /лупа

Публикувана на
16 Септември 2020 година