Новина от категория България
Архив на публикациите

Става напечено в триъгълника на властта

Видяна: 10065 пъти

Отново става напечено в „триъгълника на властта” - полиция обгради парламента, след като няколко майки на деца с увреждания, сред които Вера Иванова от "Системата ни убива", придружавани от лидера на "Изправи се.бг" Мая Манолова и Никола Вапцаров, който бе част от Инициативния комитет на бившия омбудсман, заплашиха, че категорично остават в НС до оставка на правителството на Бойко Борисов.
Около 14 часа те влязоха в сградата на бившия Партиен дом и обявиха, че няма да излязат, поискаха оставка на правителството, а след тях председателят на НС Цвета Караянчева даде брифинг, в който каза, че няма да допусне провокации.
Въпреки заканата - събралите се са категорични, че остават в деловодството на парламента.
"Как ще напуснем, означава, че сме се примирили и че предаваме децата си", каза Вера Иванова. Тя изброи, че още няколко човека са се присъединили към тях и призова всички граждани, които подкрепят исканията им, да дойдат отпред пред сградата на Партийния дом и да ги подкрепят.
Протестиращите имат декларация, в която искат 240-те депутати да подпишат, че подкрепят протеста, призовават членовете на ВСС да поискат оставката на главния прокурор, заявяват, че са против Конституцията на ГЕРБ и че са съгласни Народното събрание да бъде разпуснато.
"Вече не сме на улицата, вече сме тук. Докато не се научат лицемерните политици, че трябва да се научат да защитават хората, ще останем, каза още Вера Иванова. Заедно с тях е и дете в количка с детска церебрална парализа.
"Ще си пазим батериите на телефоните и ще ви държим в течение", казаха още протестиращите, към хора отвън, които им звънят за подкрепа.
Междувременно полицаи опасаха лента входовете на Партийния дом, вероятно за да опазят сградата от влизане на още протестиращи. В момента в сградата текат само комисии.
Пред сградата вече има събрали се в подкрепа.лупа

Публикувана на
16 Септември 2020 година