Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Тъпчат сиренето със свинска мас, опаковат го във фолио

Видяна: 17080 пъти

Евтино сирене, опаковано във фолио, със силен вкус на свинска мас пробутват в голяма верига хипермаркети, възмущава се клиентка. "Синът ми не пожела да докосне сандвичите, които му направих за закуска", оплака се жената, която е сигурна, че производителите вече заместват млякото не само с палма, но и със свинската мазнина.
"Не бих се учудил, ако някой местен иноватор наистина прави това, коментира д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. - Ако в сиренето се използва мас, трябва да се направи хидрогениране или да се сложат различни видове добавки, за да се държи то твърдо и във форма", обяснява той. Според него част от производителите бутат в сиренето различни заместители, за да „го напълнят със съдържание“. "Възможно е някой да е имал залежала свинска мас подръка, която иначе е трябвало да изхвърли", каза д-р Иванов и добави, че това може да се хване с лабораторни изследвания.
По думите му обаче най-разпространените шашми са две - заместване на млякото с палма, която е по-евтина, а отскоро тенденцията е да се слага вода.
Наскоро изследване на „Активни потребители“ хвана над 70% водно съдържание в 16 марки сирене от общо 30 анализирани продукта. В 10 от пробите водното съдържание е било между 62 и 70%. БДС допуска максимално водно съдържание от максимум 54%. лупа

Публикувана на
16 Септември 2020 година