Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Какви униформи носят учениците по света

Видяна: 23912 пъти

Учебната година започна и не са малко учениците, които носят училищна униформа. Това не е просто дреха, а отражение на културните традиции в различните държави. Битуват най-различни мнения по въпроса дали са необходими или не училищните униформи. Тези, които подкрепят идеята, казват, че униформите помагат на децата да бъдат по-дисциплинирани, равни и сплотени, а родителите не трябва да мислят какви дрехи да купуват на децата си. Ето какви училищни униформи носят децата в различните страни по света:
Япония
Японската училищна униформа за момичета е известна в целия свят, благодарение на аниме карикатурите и манга комиксите. Състои се от блуза в морски стил и плисирана пола, която става все по-къса и по-къса. Обувките с нисък ток и чорапи до коляното са задължителна част от униформата и се носят и през зимата. За да не падат чорапите надолу, момичетата използват специално лепило.
Великобритания
Училищният дрескод е много строг в Англия. Първите униформи са били сини. Считало се, че този цвят учи децата да бъдат организирани и спокойни (а и това е най-евтиният плат). Сега всяко училище има своя училищна униформа и символи. Някои училища дори имат толкова строги правила, че не позволяват на учениците да носят къси панталони в много горещо време. Преди известно време момчета в едно училище стачкуваха, отивайки на училище с поли. След това много училища въведоха унисекс униформи.
Австралия
Австралийската образователна система е заимствала много неща от Великобритания. Училищните им униформи много приличат на британските, само че са по-отворени и леки. Много училища изискват учениците да носят шапки поради много горещия климат.
Куба
В Куба има няколко варианта на униформи: бяла блуза с жълти пола или гащеризон, и синя блуза с тъмносини пола или гащеризон. Те също имат бели ризи и червени сарафани или панталони със съответния елемент - вратовръзка, с която съветските студенти са много познати (макар че може да бъде както червена, така и синя).
Индонезия
В Индонезия цветовете на училищната униформа са различни в зависимост от етапа на образование. Горната част е винаги бяла, но долната може да бъде червена, тъмносиня или сива. Най-интересната част идва по-късно: след като студентите издържат национален изпит, те празнуват своята „свобода“, като нарисуват взаимно униформите си различни цветове, използвайки маркери и спрей боя.
Китай
Китайските ученици имат няколко комплетка униформи: за празници и обикновени дни, за лято и зима. Ежедневните униформи за момичета и момчета са почти идентични и приличат много на спортно облекло.
Гана
Всички деца в страната са длъжни да носят униформа, но в Гана, подобно на повечето африкански страни, има много ниски доходи и високо ниво на бедност сред населението. Така че закупуването на униформа е една от пречките, която не позволява на много деца да получат образование. През 2010 г. правителството разпространи униформи безплатно в някои градове.
Виетнам
Дрескодът в началните и средните училища е съвсем обикновен, но момичетата от гимназията могат да носят бял национален костюм - "ао дай". В някои училища момичетата ги носят само при специални поводи и церемонии, а други изискват костюмът да се носи всеки ден.
Сирия
Училищната униформа в Сирия беше променена в по-ярки цветове (синьо, сиво и розово) много преди военния конфликт поради политически причини. Той символизира желанието да живеем в мир в Близкия изток. Може би един ден...
Бутан
Друга страна, в която учениците носят традиционна национална носия, е Бутан. Децата преди носели всички учебници и ученически пособия в дрехите, но днес ходят с раници и други чанти. Все още обаче някои използват дрехите си, за да носят неща.
Южна Корея
В Южна Корея децата учат от сутрин до вечер. Не е чудно, че много от тях смятат, че училищата са романтично място, тъй като прекарват по-голямата част от живота си там. Дрескодът се изисква и регулира от самите училища, но униформите са доста популярни дори извън училищата и сред известните личности.
Шри Ланка
В Шри Ланка студентите трябва да носят бели униформи. Момичетата носят рокли с вратовръзки, но ръкавите и яките могат да бъдат различни. Момчетата носят бели ризи и сини шорти. По специални поводи момчетата носят бели шорти.
Русия
В Русия униформите бяха официално отменени през 90-те, но от 2013 г. училищните администрации могат да правят свои собствени правила. Така че в много училища се изискват униформи, други просто изискват официален дрескод: бяла блуза и тъмно долнище.
Северна Корея
В Северна Корея училищните униформи са задължителни: момичетата носят рокли, а момчетата носят ризи с панталони. Най-любопитната част от униформата е задължителният червен шал, който е символ на подкрепа за севернокорейската политическа партия.
Индия
Повечето индийски училища имат задължителни униформи. Момчетата трябва да носят риза с къси ръкави, чифт къси панталони, чорапи и тъмни обувки. Момичетата обаче носят както туника до коляното, така и панталони с обувки. /дарикнюз

Публикувана на
16 Септември 2020 година