Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

От „Социален патронаж“ се грижат за култов някога актьор

Видяна: 21400 пъти

Кметът на Бургас осигури отлични грижи за страдащия от множествена склероза Георги Стайков. Благодарение на градоначалника Димитър Николов култовият актьор може да разчита на трима души от „Социален патронаж” и да води нормален и безопасен живот. „Идват и ми почистват вкъщи, а всеки ден ми носят и храна. Дори когато се къпя, в съседна стая има човек, който да ми се притече на помощ, ако падна в банята”, сподели пред „Уикенд” екранният Ростислав от „Вчера”.
През няколко дни в бургаския дом на 56-годишния артист ходи и медсестра. Пеглежда го, а при нужда му взема и кръв за изследвания. Стайков разчита и на съседа си – комшията ходи да получава пенсията му от 300 лв.
„Малко по-трудно подвижен съм и това е положението. С моето заболяване е по-добре вече да не заставам пред камерата. Каквото съм могъл да дам чрез филмите си на света, съм го дал. Трудно ми е - това е самата истина. Пристъпна е формата на множествената склероза при мен. Ходя на лекар в София, когато трябва. Лекувам се с копаксон, витамин Д и рехабилитация. Щях да имам и биполярно разстройство, ама го нямам”, обяснява култовия някога актьор.
Неговите здравословни проблеми започнаха по-миналата пролет. На 15 май 2019-а той направи опит да се поклони пред публиката на свое театрално представление и тогава изведнъж установи, че не може да се държи на краката си. Като му премериха кръвното, установиха, че е събрал долната и горната граница. Имаше съмнения за инсулт, но те не се потвърдиха. На славния артист обаче бе поставена друга страшна диагноза – множествена склероза.
Стайков напусна България в зората на демокрацията на върха на славата си. Зад гърба си тогава имаше десетина филма и минаваше за най-снимания млад артист в родното ни кино. Бе получил и назначение в Народния театър, но така и не започна работа там. „Всички в онзи период ми казваха ти си луд, ти си авантюрист. Как можа да заминеш точно когато беше най-търсен? Защо да съм авантюрист?! Задействаха ми се нещата в чужбина, не виждам нищо авантюристично в това, че тръгнах”, коментира бившата звезда.
През 90-те домът му беше в Лондон. В английската столица той изкара школа за фотографи и няколко години снима реклами. Впоследствие хвана самолета за Швеция. В скандинавската държава кариерата му се разви отлично, там участваше в по 3 филма годишно. Шведите го наеха дори за трилогията „Милениум” – екранизация по романите на Стиг Ларшон.
От десетина години пак е в България. Известно време делеше покрив и постеля със студентската си любов Асения, която даже направи своя трета съпруга, а сега пак ергенува. „Много жени искат да се появят в живота ми, но аз не желая. Така е от 2016-а, от след развода”, сподели ни наскоро Жоро. /хотарена

Публикувана на
12 Септември 2020 година