Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Какви проблеми носи на жените оралният секс

Видяна: 23363 пъти

Водещ специалист по зъбна хигиена предупреди за нарастващата връзка между папилома вируса и рака на устната кухина при младите хора. Независимо дали сме във връзка или не, понякога забравяме правилата, когато става въпрос за безопасен секс, и в разгара на страстта контрацепцията може да се изплъзне от съзнанието ни.
Може да се чудите какво общо има сексът със зъболекаря, но има все повече доказателства, показващи връзката между човешкия папилома вирус и рак на устната кухина. Този рисков фактор трябва да подтикне пациентите да посещават рутинно стоматолога си за преглед за наличие на онкологично заболяване.
Основните рискове, свързани с рака на устата и гърлото, остават пиенето на алкохол, тютюнопушенето или дъвченето на тютюн. Въпреки това има все по-голямо количество доказателства, че голяма част от рака се причинява от HPV инфекция в устата. Около един на четири броя рак на устата и един от три броя рак на гърлото са свързани с HPV.
"Това не е нещо, което просто да се преструваме, че не се случва. Има страхотни факти за нарастването на рака на устата, особено при младите хора, причинени от HPV. Хората трябва да са наясно, когато се занимават със сексуална активност и да вземат правилните предпазни мерки", каза Анна Мидълтън, основател на център по хигиена в Лондон.
HPV може да бъде получен чрез всеки контакт на кожата в областта на гениталиите, вагинален, анален или орален секс и споделяне на секс играчки.
Ето предупредителните знаци, за които трябва да внимавате:
- Червени или червени и бели петна по езика или лигавицата на устата ви
- Язви, които не заздравяват след 3 седмици
- Подуване на устата, което продължава повече от 3 седмици
- Болка при преглъщане
- Усещане, сякаш нещо ти е заседнало в гърлото
Специалистът предлага да посетите зъболекаря си поне веднъж годишно, а вашият хигиенист поне два пъти годишно за рутинни зъболекарски прегледи, почистване и орални прегледи. /zdrave.to

Публикувана на
12 Септември 2020 година