Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Антична тракийска гробница лекува

Видяна: 20440 пъти

Античната тракийска гробница „Кухата могила“ се намира в покрайнините на Поморие, в района на Станцията за лозарство и овощарство, северозападно от пътя за Бургас. 300-метров вътрешен асфалтиран път води до малък паркинг. Достъпът до нея се осигурява по записване в Историческия музей – Поморие.
Тя е най-голямата, разкривана по българските земи, и датира от II-III век след Христа. Още братя Шкорпил пишат, че могилата е археологическо-исторически обект с неизяснено предназначение. Погледната отвисоко, могилата прилича на яйце. Символизира утробата на богинята майка Бендида, в която се заражда животът. Някои учени вярват, че бог Сабазий влиза в могилата на 22 септември през отвора на колоната.
В нея освен религиозни обреди са се извършвали и ритуали за зачеване. Руският учен и бивш зам.-началник на Космическите войски на страната Владимир Паголов твърди, че формата на могилата създава магнетизъм, а при натиск и вибрация камъкът, от който е изградена, отключва пиезоелектричен ефект. Интересен факт е, че желязото в условие на магнетизъм започва да се движи в синхрон с електромагнитните вълни. Затова се твърди, че престоят в могилата действа лечебно на човешкия организъм и отключва различни точки от чакрата. Използвала се е и за медитация и свързване с боговете. През 1942 г. обектът е обявен за строго секретна зона. Специализиран отряд от германската армия се опитва да взриви колоната и дромоса.
Хипотезата е, че търсят технология от миналото. Друга хипотеза е, че траките са втъкали златни нишки в стенописите и именно те са били обект на войската. Смята се, че „Кухата могила“ е представлявала семейна гробница, макар и да няма сто процента доказателства, че в нея лежат останки на хора. Тя е една от най-късно построените гробници, затова архитектурата ѝ е повлияна от римското течение. Такива са арките и петте ниши в стените. Археолози са открили пък, че архитектът на могилата е използвал точно 100 римски тухли. /ретро

Публикувана на
08 Септември 2020 година