Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Диета с длан

Видяна: 79840 пъти

И вие ли редовно препълвате чинията си или пък си сипвате допълнително? Ето как да разберете по колко е нормално да си хапвате като използвате дланта си за мерна единица.
Може би истината няма да ви хареса, но нормалното количество храна, което е добре да приемате, е много по-малко от това, което всъщност консумирате.

Така например порцията месо в чинията ви не трябва да бъде по-голяма от дланта ви. Храните, богати на протеини, са полезни, но не бива да се прекалява с тях, особено с мазните меса. Ето защо не забравяйте да премерите порциите си с длан.
Порцията въглехидрати пък не трябва да надвишава размера на стиснатия ви юмрук. Така че, когато консумирате ориз, картофи, паста и други тестесни изделия, първо свийте юмрук и премерете количеството, което ви се полага. В противен случай навярно ще изядете до пет пъти повече въглехидрати, отколкото ви се полага.
Що се отнася до маслото, което може да намажете върху филийка хляб, е колкото върха на пръста ви.
Около два пръста пък трябва да е размера на блокче сирене, което ви се полага на едно ядене.
Когато консумирате плодове и зеленчуци, може да си позволите две пълни шепи.
Доста по-ограничено трябва да е количеството на сладостите (бонбони, шоколад и т.н.) - само един палец.
От десертите като кекс или сладолед, например, може да си хапнете половин длан.
Оказва се обаче, че хората консумират много по-големи порции. Понякога от лакомия си сипват втори път или пък, дори да се чувстват вече преяли, решават да изядат всичко в чинията си поради възпитанието да не се оставя храна в чинията. /розали

Публикувана на
04 Септември 2020 година