Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Докарайте тъщите и свекървите на протестите, танкове не могат да им се опрат

Видяна: 27328 пъти

Продължават протестите на жълтите павета и в други бунтовни места в страната. Включително и под тепетата. Това става ясно от драматичните копи фейс репортажи на медиите. Участват от няколко хиляди до като в Пловдив около по двайсетина яко недоволни от дереджето в България. Писнало им, че сме на опашката по жизнен и демократичен стандарт на Европа и на света. Обикалят и окупират площадите. Полицията старателно ги охранява. Тези, които си все си траят, им гледат сеира, седнали по кафенетата. Коментират им все пак плакатите и скандиранията.
Динко ПЕТКОВ

Подобни протести имаше и преди. Даже излезлите да викат „Долу!“ и „Оставка“ бяха по-многобройни. „Ех, какви протестни демонстрации имаше по време на нашата седесарска и подкрепаджийска младост, туй сега тяхното протести ли са, дрън-дрън!“, въздишат пенсионирали се вече протестъри от зората на демокрацията и Жанвиденовата зима. Тогава те наистина уж постигаха целите си. Но само до смяната на властта. Получаваше се, обаче, винаги „Стани да седна аз!“, тоест „Променил се Илия все в тия!“.
Пак сме си евро и световно опашкари като нация. Най-бедни, най-болни, най-умиращи. Значи нещо съществено куца в целите и организацията на тези, на които възлагат да изкарват народа на протестен гит-гел и да се дърлят с полицаите, които им разтурват палатковото им бунтуване. Оказва се, че файдата е ала-бала – „Като ми протестираш, Пенке ле, кой ли те слуша!“, тоест „Протестиращите си лаят, коалиционният керван си върви!“.
Вчера един самосиндикален протестър в Пловдив всъщност подсказа какви трябва да се промени. Застанал настрани от захапалите протестно микрофона, той обясняваше как ще се постигне реален успех. Никой като че ли не го слушаше. Застанала до него бунтарка случайно чу какво говореше почти сам на себе си и единствено реагира с жест, означаващ „Абе, нещо ти хлопа дъската!“.
А неговата позиция беше много ясна и напълно постижима: „Докарайте тъщите и свекървите на протестите, те да разпънат палатките и да блокират площадите, срещу даже танковете да изкарат, няма да им се опрат!“.
На озадачения въпрос на репортера ни какво иска да каже, той обясни:
„Дайте на тъщите и свекървите подписани от организаторите на протестите бележки, че на всички от тях, които сега се включат в събарянето на властта, при новото правителство, което вече истимаро е подготвено, ще им увеличат пенсиите с по 50 лв. Но не противоепидемиологично за три месеца или пък само за Коледа и Великден, а за постоянно, да видиш какво става. Коя няма да дойде, а?“
Точно тази категория са най-влиятелните и въздействащите в обществото. Като се подплати подобаващо техният интерес да протестират, от там нататък щяло да се очаква и кардиналната промяна.
На подмятането, ами защо само на тях, не трябва ли и на свекърите и тъстовете, той отвърна категорично: „Излишен преразход на хазната. Не предат. Те са като ремаркета на тъщите и свекървите.“
Виждайки репортерски интерес към него, продължи с обосновката си:
„Ако са добре тъщите и свекървите, всичко ще се подреди в тази държава. Знае се, те колят и бесят в най-важната обществена клетка - семейството. Който им противоречи, хубаво не е видял. Най-силно влияят на зетьовете и снахите – а всеки в един момент е в положение на зет или снаха. Смее ли да не се съобразява със тъщите и свекървите. Даже и да си министър в момента, например. Кажат ли ти те, излизаш на улицата и започваш да викаш: „Долу правителството!“ и „Оставка още днес!“.
Ако правилата в държавата срещнат пълната им подкрепа, гарантирано те ще бъдат прилагани и спазвани от всички. Дали доброволно или с известно мрънкане – няма значение. Е, в такъв случай на задоволени тъщи и свекърви кой премиер и как страната няма да дръпне страната напред, нали?“.
По думите му основната слабост на сегашния протест е, че не взимат участие тъщите и свекървите. „А преброй колко от тези, които се бунтуват, са тъщи и свекърви, една-две най-много да намериш. Е, какво ще се постигне без тях, нищо?

Публикувана на
08 Август 2020 година