Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Както я караме скоро гинеколог или ортопед ще ни лекуват от КОВИД-19

Видяна: 24949 пъти

Новият министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и представители на експертните съвети по медицинските специалности Епидемиология, Микробиология, Инфекциозни болести и Вирусология дадоха спешна пресконференция за разпространението на COVID-19 у нас. "Запазваме меките мерки, но предупреждавам гражданите да ги спазват по-стриктно. Инфекционистите у нас са краен брой, нали не искате да ви лекува от коронавирус гинеколог или ортопед", предупреди уж на шега той.
"В момента на територията на Република България общо заразени има 12 15 . Медиците са 712 човека 248 са лекари, 240 медсестри, 112 санитари, 2 са здравните инспектори, фелдшерите са 12. 6684 човека до момента са излекувани, а 404 са починалите", заяви министърът. Към настоящия момент се наблюдава проблем, който е контролиран. Той е в два дома за възрастни хора, единият в Русе, другият във Варна. В Русе в момента в дома има 91, които са положителни - 8 са персонал, 83 са положителните домуващи възрастни хора. От тези 83-а 25 са мъжа, а 58 са жени. Възрастта им е от 70 до 94 години", каза той и добави, че трима са починалите.
Много интересни теории за това защо са пламнали двата старчески дома разви здравният шеф. Според него в Русе проблемът е дошъл от кафенето на заведението, където са се струпвали много хора, в това число и външни посетители. Във Варна пък вероятно заразата е тръгнала от лекар в дома, който работи и на местното лещите и е донесъл коронавируса от него.
Инфекциозна клиника в УМБАЛ "Свети Георги" Пловдив пък се препълни с пациенти с COVID-19 и в момента в няма нито едно свободно легло. Предварително са били планирани 40 легла за болни от коронавирус, след това се увеличени на 55, но и те не достигат.
"Призоваваме другите болници в Пловдив да ни помогнат и да приемат повече пациенти с COVID-19, тъй като няма къде да ги настаним, заявиха още от Инфекциозна клиника.
Заразените с COVID-19 лица в Пловдивска област вече са 937. Бройката им се увеличи, след като през последното денонощие още 13 души дадоха положителен резултат за новия китайски вирус. Така Пловдивско региона заема второто място в страната па брой на заразените след София, където те са над 3000.лупа
Сн.: Cristobal Castro

Публикувана на
04 Август 2020 година