Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Не са платени, млади хора са, водят ги за носа обаче тарикати

Видяна: 23363 пъти

Протестите в страната и блокирането на възлови кръстовища и пътища предизвикват разнопосочни коментари. Накъде ще тръгне народният гняв, има ли прилики и разлики с недоволството през 1990-а? Какви са днес недоволните млади хора и защо корупцията продължава да дълбае живота на обществото. По тези и други въпроси разговаря един от първите, които участваха в промените преди 30 години - Петър Берон, в интервю за в. "Труд".

- Г-н Берон, не само в София, но и на много места в България има протести - къде по-малки, къде по-големи, народният гняв срещу управляващите се отприщи. Това лятото на българското недоволство ли е?

- Народният гняв се отприщи за определена част от българския народ и определена част от хората. Доколко те са против сега управляващата коалиция, се показва по един единствен начин - на избори. И това не става с блокиране на Орлов мост.
- Доколко ефикасни са тези протести? Ето - вече 25 дни, откакто се започнаха многохилядните шествия в столицата, „да, хората имат право да протестират“ е единственият коментар, който се чува от „Дондуков“ 1, докато под прозорците им кънти „Мутри, вън! Оставка“?
- Общо взето, хората, които протестират, са най-разнообразни. Повечето от тях са добри български граждани, не са платени, не са корумпирани. Млади хора - сред тях и дошли си от чужбина, всеки със своите проблеми. Но всичко е въпрос на алтернативата. Не мисля, че правителството ще си отиде заради затварянето на Орлов мост. То ще си иде през март и тогава ще има избори, на които ще се види какво ще се получи. Я си представете, че резултатът е почти същият като сегашната конфигурация! Тогава какво ще се прави - отново демонстрации на недоволните ли? Това ще е безкрайно. Най-важното е каква ще е алтернативата след подаването на оставките. Дори не е толкова важно подаването на оставка от Гешев и от Борисов. Между другото, оставката на главния прокурор не може да стане, без да се промени съдебната система. А тя може да се промени чрез Велико народно събрание (ВНС). А във ВНС - ако има - може сегашните управляващи да вземат повече от 200 места (във ВНС се избират 400 депутати). И какво правим? –

- Може ли да направите характеристика на протеста и на протестиращите? Какви хора са те?
- Хората са най-различни. Ако гледаме обаче тези, които се обозначиха, като т. нар. Отровно трио, Мая Манолова, хората на Слави Трифонов, разни други подобни - не бих искал да ме управлява никой от тях. А кой да управлява, ще се види на избори. Като ги питаш - кой искат да ги управлява, казват „Ще видим, народът ще реши“. Безличното „Народно управление“ ми прилича на „народната власт“ на комунистите.

- Вие бяхте сред главните участници през 1990-а по време на промяната у нас. И оттогава все се борим срещу корупцията, а тя все повече дълбае живота ни като китайска капка...
- През 1990 г. ние казахме: „Изберете ни, ние ще направим първо, второ, трето... пето. И така трябва да се направи. На тези, които искат свалянето на правителството и на Гешев, ще им кажа, че това не може да бъде никаква цел. Това може да бъде стъпка към промяна на обществото. Но в каква насока? Да се живее добре и да няма корупция. Всеки го иска, аз също. Тези млади хора искат да има справедливост, да няма мошеници, крадци и прочее. Всеки от нас иска същото. Как ще се постигне и с какъв механизъм - партиите работят с механизми, властта е машинария, комплекс от механизми. Щом механизмите на сегашното управление не са харесвани, да представят други. Някои от сегашните кандидати обаче искат да представят филм, който вече сме гледали.
- Смятате ли, че недоволните млади бунтари имат някаква политическа култура и грамотност, знаят ли те какво искат?

- По-голяма част от тези млади хора нямат и хабер от политика, нямат опита и познанията и се водят за носа от определени тарикати, които имат познанията, но ги използват, за да си играят техните игри. Младите хора искат справедливост, искат България да бъде процъфтяваща държава - повярвайте - това го искаме всички…
Те какво смятат, че като изберат Мая Манолова, ще има перспектива за всички? Те нямат представа, кой може да осигури по-добро бъдеще от сегашното. Като искат, да си направят партия и да представят платформата си на обществото. Така се прави... Ако бях на тяхната възраст, сигурно и аз щях да отида при тези млади, които пекат кебапчета на Орлов мост, играят хора и слушат музика - така е по-интересно. Тези хора нямат конкретни политически искания. Виковете „Долу този или онзи“ не са искания, а са етапи, няма програма.
- Може би трябва да погледнем протестите и от друг ъгъл: протести по време на пандемия. Те са факт, хиляди са един до друг и младите показват, че не се страхуват от COVID-19. Как приемате цялата тази картина?
- Не е необходимо човек да се страхува, той трябва да се предпазва. Защото страхът е създаден от природата, за да може да осигури оцеляването на индивидите. Аз гледам да ходя с маска и спазвам предписанията, но може би защото съм по-стар човек... А тези демонстрации са част от многото, които ги има по света. Вижте в Израел - срещу Нетаняху там има многобройни протести. Те са несравними с нашите. Жълтите жилетки във Франция изпочупиха магазини и разбиха статуи, направиха какви ли не зулуми. Хубавото при нашите е, че засега те са нормални, без ексцесии, слава на Бога.

- Вие сте сериозен учен, вярвате ли на конспиративни теории? Ето, преди дни пред „Труд“ доайенът на кардиолозите у нас проф. Младен Григоров сподели, че колкото и да не е вярвал, след 5-те месеца на пандемия той все повече смята, че COVID-19 е биологично оръжие, че е създаден от човешка ръка.
- Това не може да се каже категорично. Вирусът излезе от Китай, както и други вируси преди това. Работата е много по-сложна, отколкото това може да се отсече с две думи. Смятам, че тези, които създават биологични оръжия, са изключителни престъпници. Дали това са китайци, американци или руснаци, няма значение. Това биологично оръжие в случая порази целия сят. И не може да се каже, че е създадено, за да бъде използвано против определена държава или против определени хора - стари или млади. То порази целия свят. Какво оръжие е това, което поразява старите хора, а не младите и войниците? Поразяването на старите хора не може да се свързва с никакво биологично оръжие - то само спестява пенсии. –
Петър Берон е роден на 14 март 1940 г. в София. Той е зоолог и биоспелеолог, политик. Дългогодишен шеф е на Българската федерация по спелеология. Бил е директор на Природонаучния музей (1993-2005). Председател на Съюза на патриотичните сили “Защита”. Берон участва в основаването на СДС през 1989 г., като от август до декември 1990 г. е негов председател. Депутат във ВНС, зам.-председател на 40-ото НС. Два пъти е бил кандидат за президент на страната.

Публикувана на
03 Август 2020 година