Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

„Пари на вятъра“ затриха „родопското море“, 320 000 българи горят

Видяна: 21560 пъти

Хиляди нашенци ще бъдат принудени да отменят резервациите си за август и септември за хотели в северна Гърция. „Родопското море“ продължава да бъде с отказан достъп от страна на властите в южната ни съседка, а несигурността кара много хора да се пренасочат преди отпускарския месец към други дестинации.

Юни и юли бяха изключително слаби за най-посещаваните курорти в Гърция от страна на нашенци. Управите на 22 общини в северната част на страната призоваха правителството да отвори всички гранични пунктове за туристи, но това така и не стана факт.
В същото време стотици фирми фалираха при съседите ни, а нулевият сезон прати хиляди на борсата.
„Маказа“ най-вероятно ще бъде отворен през август. Поне това бяха сигналите от срещата на външния ни министър с гръцкия премиер. Гърците ще се опитат да спасят поне последните два месеца от сезона в северната част на страната, са прогнозите на хора в бранша.
Със сигурност обаче тестовете с отрицателен резултат за Ковид-19 за преминаване през границата ще останат. Това пък също е пречка за нашенци. Разходът от 100 лева за тест за коронавирус е като „пари на вятъра“. За едно 4-членно семейство пък-лишаване от 4 нощувки при средни цени на родното Черноморие.
Има и друг проблем. При положителен резултат-цялата фамилия отива под карантина, а отпуската ще бъде прекарана зад стените на дома. Основателна причина родопчани вече да започнат да отменят резервации.
В същото време стана ясно, че около 320 000 българи са предплатили почивки за ранни записвания и парите им може да потънат. Това заяви за TravelNews Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма и член на Националния борд по туризъм. 24Родопи

Публикувана на
01 Август 2020 година