Новина от категория Светът
Архив на публикациите

97-годишен взе диплома за висше образование

Видяна: 27800 пъти

От вчера Италия си има нова гордост – деветдесет и седем годишният дядо Джузепе Патерно от Палермо, който завърши с пълен отличен философия и история в държавния университет на Сицилия. Така амбициозният старец постави своеобразен рекорд – той е най-възрастният жител на Апенините, който някога се е окичвал с лавровия венец на дипломант.
Почти столетникът предизвика овациите на ректора и преподавателите на университета, защото им каза, след като получи дипломата си, че в началото на септември смята да запише магистратура.
В ентусиазираните си дописки за постижението на упорития сицилианец медиите на Апенините подчертаха, че той е започнал работа още на 7 години във фабриката, където се трудел баща му. Естествено ходел на училище от дъжд на вятър и успял да завърши първоначално образование, когато бил вече юноша. Покрай казармата, продължила цели три години заради Втората световна война, изкарал и основното, а средното образование със специалност землемер завършил, кагато бил на 32 години. Тогава вече работел в държавните железници, където се трудил цели 42 години, за да издържа семейството си. А извечното му желание да учи в университет останало химера допреди три години, когато без да казва на близките си се явил на кандидат-студентски изпити и ги преминал успешно. Нямал никакъв проблем с ученето, но малко се поозорил по време на локдауна заради коронавируса, тъй като трябвало да се приспособи и към четенето на лекции он-лайн.
Иначе за дипломната си работа дипломантът Джузепе Патерно получил пълна шестица, просто защото на повече от триста страници той разказал подробно забравената вече история на Палермо от времето на неговата младост.
По собствените думи на стареца, единственото, което помрачава радостта му от дипломирането и то с отличие е това, че не може да я сподели със споминалата се преди 14 години негова съпруга. /монитор

Публикувана на
01 Август 2020 година