Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Сравнението на гръцкото с нашето море билo все еднo да сравниш водка с табуретка

Видяна: 26360 пъти

Какво време да очакваме през август, ще има ли достатъчно валежи и ще бъде ли подходящ месецът за почивка – с тези въпроси се обърнахме към климатолога проф. Георги Рачев.

- Какъв август да очакваме, проф. Рачев?
- Ще бъде такъв, какъвто го декларирахме вече. Ще имаме август с малко по-високи, с 1 градус, от нормалните температури. И ще бъде доста по-сух. Такова е единното мнение на световните метеорологични центрове. Не се очакват дълги, продължителни и тежки горещини. Ще преживеем дни с температури от 35-36 градуса. Но ако през август няма такива горещи дни, то кога?
- Като ви слушам, август ще бъде прекрасен за ваканция?
- Да, прекрасен за почивка. Но в хубавото винаги има и лошо. Тепърва ще усещаме опасността от пожарите. Всяка година умолявам по-възрастните стопани да не палят огън на полето. Започват да се чистят стърнищата. И ги палят, въпреки че не е позволено. При сухото време една клечка кибрит може да доведе до унищожителни пожари. Късната есен е за палене на стърнища, ноември. И понеже се очакват под нормалните количества валежи, хората да поливат. Август по принцип е сух месец, а сега ще бъде по-сух.
- Ще можем ли да се радваме на топло време и през септември?
- Да, очакваме един топъл септември. Валежите ще бъдат по-малко. Можем да кажем, че лятото ще продължи поне до 20 септември. На морето ще бъде убийствено добре.
- Но българите предпочитат да ходят на море в Гърция.
- Да сравняваш българското с гръцкото море е все едно да сравняваш водка с табуретка. Няма база за сравнение. Природата е уникална в Гърция. Плажната ивица е 13 хил. километра. Морето е по-солено. А нашето е по-сладко и в момента е чай.
- Какво се случва с туристическия сезон на нашето море? Има ли шанс почиващите да се увеличат?
- Чака ни пълна катастрофа по отношение на международния туризъм. В мега комплексите има по 200-300-500 души. А сега е върхът на сезона. Назад сме с повече от 2,5 млн. туристи. Десетки милиони бири няма кой да ги изпие, салати, кебапчета, пържоли няма кой да ги изяде. /ретро

Публикувана на
31 Юли 2020 година