Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Каква ще е цената на американската ваксина срещу КОВИД-19

Видяна: 29036 пъти

Американската биотехнологична компания Moderna възнамерява да определи цена от 50-60 долара за ваксината срещу COVID-19, съобщава Financial Times, позовавайки се на информирани източници.
Това е цената, която компанията ще определи за САЩ и други страни с "високо ниво на доходи", пише FT. Цената вероятно ще се промени, тъй като Moderna е оценила по-високо ваксината си от Pfizer и BioNTech, които миналата седмица сключиха споразумение с властите на САЩ за продажба на до 600 милиона дози ваксина за коронавирус на цена от 19,5 долара за доза.
По-рано беше съобщено, че американската биотехнологична компания Moderna е започнала третата фаза на клиничните изпитвания на ваксина срещу коронавирус. Проектът за ваксина на компанията е подкрепен от федералното правителство на САЩ, което е отделило близо 500 милиона долара и е избрало компанията за една от първите, които да започнат мащабни изпитания върху хора.
Пълна защита от зараза с коронавирус ще може да се постигне с инжектиране на няколко дози от потенциална ваксина. Такова мнение изрази основателят на „Майкрософт" и крупен филантроп Бил Гейтс в интервю за Си Би Ес. „Нито една от ваксините към този момент не изглежда, че ще действа с въвеждането само на една доза", каза милиардерът, който финансира множество проекти в областта на здравеопазването. Дарил е 300 милиона долара за борбата с COVID-19. „Ако се стремим напълно да възпрепятстваме разпространението на коронавируса, е нужно да се обхване 70-80 на сто от населението в глобален мащаб. Това са невероятно големи числа", каза Гейтс. По думите е лекарства за лечение на коронавирус могат да намалят смъртността съществено тази година, но ваксината ще е решаваща за връщането на света към нормалността. Той акцентира върху важността да се убеди обществото да се ваксинира, ако и когато има достъпна ваксина. /блиц

Публикувана на
29 Юли 2020 година