Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Защо получават по-малко пари в общинска болница „Св. Пантелеймон“

Видяна: 21167 пъти

С между 20 и 30% са намалени възнагражденията на работещите в МБАЛ „Свети Пантелеймон“ заради епидемията от коронавирус. Това заяви директорът на лечебното заведение доктор Константин Сапунджиев. Той обясни, че причината е в намалените приходи и драстичния отлив на пациенти. В момента са заети не повече от 50% от леглата в болницата.
„Нямаме проблеми с изплащането на работните заплати, защото НЗОК покрива 85% от необходимите разходи. Но тези заплати не са в онези обеми, когато имахме достатъчно пациенти“, каза доктор Сопунджиев.
Директорът на Дирекция „Здравеопазване“ към Община Пловдив доктор Калин Калинов подчерта, че основна причина за намаления брой на пациентите в болниците, се дължи на страха.
„Хората все още продължават да се страхуват, че могат да се заразят от Covid-19 при постъпване в болница. Но според мен това ще се преодолее. Хората ще разберат, че няма как да бъдат заразени в болницата и ще започне нормалния прием и работа“, коментира доктор Калин Калинов.
Той смята, че увеличения брой на заразените с коронавирус засега не натоварва драстично болничната система в Пловдив.
„Да се надяваме, че няма да има втори пик на Covid-19“, коментира доктор Калинов.
В МБАЛ „Свети Пантелеймон“ също има отделение за лечение на болни от коронавирус. То обаче е с отделен вход и не възпрепяства приема на останалите пациенти.
Доктор Сапунджиев заяви, че не трябва да има страх в пациентите от хоспитализации, тъй като лечебното заведение разполага с всички предпазни средства, спазват се стриктно противоепидемичните мерки и до момента там няма заразен персонал.
В болницата беше отслужен молебен за здравето на пациенти и лекари по повод храмовия празник Свети Пантелеймон. /бнр

Публикувана на
27 Юли 2020 година