Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Шестима министри си отиват, премиерът остава

Видяна: 21680 пъти

Близо една трета от министрите да бъдат уволнени, но Бойко Борисов да остане премиер. Това е планът за смени в правителството, научи „Флагман“ след справка с няколко източника.
Пресцентърът на Министерския съвет съобщи, че на Коалиционен съвет е бил обсъден въпросът за кадрови промени в кабинета, както и че предстои обсъждане на темата в парламентарните групи и с ръководствата на партиите.

По информация на „Флагман“, решението поне на този етап е Борисов твърдо да остане на поста министър-председател. През последните дни беше лансирана теза, че той може да се оттегли, но впоследствие представители на ГЕРБ започнаха да обясняват, че лидерът им следва да продължи да е премиер. Което по-скоро потвърждава намеренията на Бойко Борисов да не се разделя с поста си.
По процедура смяна на министър-председателя означава de facto смяна на правителството - с получаване на мандат от президента и т.н., което засега изглежда ще бъде избегнато.
За сметка на това планът е да бъдат сменени шестима членове на кабинета. Твърдо си отиват вече анонсираните министри на финансите Владислав Горанов, на вътрешните работи Младен Маринов и на икономиката Емил Караниколов.
Кои обаче са другите трима министри „на дузпата“?
Единият е този на правосъдието Данаил Кирилов. Това е обяснимо предвид постоянните скандали около него. Кирилов е и доказано една от най-топлите връзки между ГЕРБ, ДПС и главния прокурор.
По всяка вероятност с поста си ще се раздели и културният министър Боил Банов, около когото също има не малко скандали през годините. Той получава критики и отвътре, включително и от председателя на ресорната комисия в парламента Вежди Рашидов.
Кой е шестият министър, който ще си отиде, не успяхме да научим.

Публикувана на
22 Юли 2020 година