Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Ще има ли за Пловдив от 29-те милиарда евро!?

Видяна: 41000 пъти

- Г-н Димитров, България получава 29 млрд. евро за справяне с кризата по време на пандемията. Какви ползи очакваме от тази финансова подкрепа и как тя ще се отрази на живота в страната ни?
- Видяхме, че преговорите между евролидерите бяха доста тежки . Наблюдавах внимателно дебатите, които продължиха четири дни, премиерът Бойко Борисов не беше спал цяла нощ и успя достойно да защити интересите на България. С решение на Съвета на Европа получаваме с един милиард повече в сравнение със сумата, на която се надявахме. Тепърва ще се определя как ще се разпределят тези средства в рамките на страната и разчитам, че Пловдив също ще бъде предвиден за финансиране, както беше досега при управлението на ГЕРБ. И ние сме претърпели немалко щети - няма дейност, която да не е засегната от кризата. Не само България, но и всички държави по света са ощетени от пандемията. Трудно бихме се справили сами, затова европейските средства са от много голямо значение.
- Парите ще се предоставят срещу проекти, свързани със здравеопазване, образование, социална сфера, бизнеса. Готова ли е Община Пловдив да се включи с активна и успешна подготовка на проекти и кои са основните акценти при кандидатстване за финансиране?
- Задължително ще участваме с проекти, имаме достатъчно сериозен потенциал и сме наясно с проблемите, за които е необходимо външно финансиране. Чакаме официално да бъдат посочени условията за кандидатстване.
- Народното събрание отхвърли вота на недоверие към правителството, каквито бяха прогнозите, но протестите продължават. Ще издържи ли кабинетът „Борисов 3” до редовните избори?

- Управлението на страната е стабилно и поредното доказателство за това е решението на лидерите в Брюксел за финансовата помощ. Нормално е млади хора да изразяват позицията си, но на протестите не виждам реални идеи. Има стихийност, която някои искат да яхнат. Като ги питаме какво ще правят, ако вземат властта, те едва ли ще могат да отговорят. Не е хубаво за държавата да се стига до служебен кабинет и предсрочни избори, когато до редовните избори остават само няколко месеца. Нормално е, когато предприемаме някакви действия, да мислим какви ще бъдат следващите ни стъпки. Лесно е да се говори на протестите, но управлението е голяма отговорност. И ГЕРБ като партия може да изкара много хора на улицата. Но това не е решение. Скоро ще има избори и там всеки, който иска да поеме управлението, трябва да представи своята програма, а гражданите ще решат на кого да дадат своето доверие.
- Какво толкова ще се случи, ако въпреки гласуването в парламента протестите надделеят и правителството подаде оставка?
- Ако кабинетът се оттегли от управлението, шест месеца ще има застой. Предния път, когато г-н Борисов предсрочно подаде оставка, финансирането от европейските фондове беше спряно за една година. Нямаше инвестиции и за цяла година Орешарски откри само един ресторант във Виетнам. Те ли ще управляват? Да, всеки допуска грешки и трябва да се вслушваме какво казва улицата. Но аз не виждам нищо съзидателно и градивно, което да се дава като алтернатива на протестите. Нека реално да гледаме - който има и може да носи отговорност за България, той да управлява, след като бъде легитимно избран, а не под натиск. Управлението е носене на отговорност, а не носене на костюми, което малко хора разбират. /марица

Публикувана на
22 Юли 2020 година