Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Пандизчия съди затвора, че го оставяли гладен

Видяна: 10248 пъти

Лишен от свобода заведе иск срещу затвора в Пловдив, тъй като бил гладен. Мъжът, който е осъден с доживотна присъда заведе иск за 2000 лева, тъй като храната не му стигала и така му били нарушени прават.
Постъпил в затвора през 2009 година, изтърпява наказание "доживотен затвор без право на замяна". В рамките на 10 години е сменял три килии на три различни поста в затвора.
През последната година непрекъснато се оплаквал, че е гладен и че храната не му стига. Така завежда иск в Административен съд срещу мястото за изтърпяване на наказанията.
В съдебна зала били доведени двама негови съкилийници, единият със същата присъда – доживотен затвор. Другият пък е наказан със 17 години лишаване от свобода.
Те обаче разказали коренно различна версия за храната зад решетките. Били доволни от менютата, от начина на приготвяне и количествата. Единият от тях дори споделил, че често от дажбата си не можел да изяде всичко. Казал още, че всеки ден им поднасят зеленчуци и мляко – кисело или прясно. Полагат им се и плодове за десерт, като основно били ябълки. На всеки се полагат по две, но понякога готвачката им дава повече. Повече храна се дава и по нейна преценка. Осъдения на 17 години затвор пък добавил, че не на всеки се полага цяла кофичка кисело мляко. Получавали ги само тези, които работят.
В заседание в Административен съд били представени наредбите за изхранването на лишението от свобода, както и таблиците за количество и качество. Посочени са и съответните менюта за седмица.
От документите обаче са били констатирани разлики, които се обясняват със сезонността на дадени плодове, зеленчуци и други продукти. Пример за това са млеката и млечните продукти. Ако на ден е предоставено дадено количество мляко, то то се компенсира със сирене или кашкавал.
Поради това съда остави и без уважение претенцията на затворникът. Магистратите отхвърлиха иска му, като му отсъди разходите за делото. Лишеният от свобода ще трябва да заплати 150 лева за експертизата, направена на храната. /трафикнюз

Публикувана на
13 Юли 2020 година