Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Боят за малко да настане!!!

Видяна: 22631 пъти

Напрежението между протестиращите пред президентството и Министерския съвет ескалира секунди след края на речта на премиера Бойко Борисов и двете многобройни групи влязоха във физически сблъсък на жълтите павета, разделящи "Дондуков" 2 от "Дондуков" 2.
По време на прякото предаване по националните медии се видя, че изведнъж двете групи тръгнаха една към друга, а полицаите се опитаха да ги разтърват. Според запознати става дума за внедрени провокатори и в двата протеста, чиято цел е да предизвикат сблъсъци, въпреки че и Румен Радев, и Бойко Борисов призоваха привържениците си към мирни протести и да не проявяват агресия.
Изведнъж от групата на подкрепящите президента няколко души побягнаха в посока бул. "Дондуков", като след тях тръгна мощна полицейска сила.
Все още обаче не е ясно каква е причината за ескалацията. Според полицейски източници привърженици на президента искали да преградят пътя на подкрепящите Борисов и да не им дадат да се качат на автобусите, паркирани на площад "Св. Александър Невски".
Подкрепящите президента опитаха да пробият полицейския кордон, крещят, други нападнаха словесно полицаите и ги питат защо не се отдръпнат и как ще се приберат вкъщи при семействата си. "Логично е след като се изнесоха докараните с автобуси, искахме да се пренесем там. Но нещо стана, дръпнаха се полицаите, после дойдоха пак. Някой даде заповед", твърди един от протестиращите. Привържениците на Радев тръгнаха през площад "Батенберг" към парламента, а тези на Борисов се отправиха по "Московска" към патриаршеската катедрала.луп
На извънредна пресконференция в Министерския съвет тази вечер Бойко Борисов, шефът на БНБ Димитър Радев и финансовият министър Владислав Горанов взаимно се поздравиха за влизането на България в чакалнята на еврозоната. Каза, че не се радва истински на влизането ни в чакалнята на еврото, защото успехът е трябвало да бъде споделен съвместно с президента. . „Героят днес е Радев, но Митко Радев!“, заяви премиерът, визирайки гуверньора на БНБ. А след това изненадващо заяви, че подава ръка на президента и би искал протестиращите пред президентството и МС да се прегърнат. „Не се радвам истински, защото не сме заедно!“, заключи той. След това излезе на митинга в негова подкрепа: "На този ден трябва да сме заедно с президента Радев, не да ни разделя полиция. Съединението прави силата. Хората в Европа няма да разберат, защо в такъв хубав ден за България има митинги", каза той. Подкрепящите го заскандира "Единство".
"Не сме заедно и затова не съм щастлив. Днес трябваше да бъдем тук управляващи и опозиция, но така са избрали. Не се поддавайте на провокации", отвърна им Борисов.
Неговите привърженици започнаха да викат "Бойко, Бойко", а демонстрантите пред президентството освиркаха премиера с възгласи "Оставка!"

Публикувана на
10 Юли 2020 година